Aistė Smilgevičiūtė: kūrybinėmis atostogomis nekvepia

Artėjant “Palėpės muzikos” pirmajam jubiliejui ir paskutiniam koncertui, apie gimtadienius, kūrybą, ir ateities planus kalbiname būsimą šventės viešnią, kurios dainos žymi ir “Palėpės muzikos” pradžią - Aistę Smilgevičiūtę iš grupės “Skylė”.

“Palėpės muzika šiemet švenčia 5 metų gimtadienį, tuo tarpu grupė „Skylė“ pasitinka jau 20 – ąjį. Koks Jūsų grupės ilgaamžiškumo receptas?

Svarbiausia, tikriausiai tvirtas kūrybinis branduolys. Šiuo atveju tai - grupės senbuviai Rokas Radzevičius ir klavišininkas Mantvydas Kodis. Jie, tam tikra prasme atstovaudami skirtingus pradus – racionalųjį ir nematerialųjį, kaip du skirtingi poliai smarkiai vienas kitą traukia ir sudaro pagrindą sėkmingam grupės funkcionavimui. Na, bet per tiek metų būna visokių laikotarpių, geresnių ir blogesnių, kiti šalia esantys žmonės, tarsi elektronai, besisukdami apie branduolį, grupę pastiprina. Kartais reikalinga būna ir skausminga procedūra - „kraujo nuleidimas“, kai vieni nariai palieka grupę ir „šviežio kraujo įpylimas“, kai ji pasipildo naujais nariais.

Savo jubiliejaus proga pažėrėte dovanų klausytojams: jie galėjo nemokamai parsisiųsti ankstesnius grupės albumus, pasirodė „Skylėnų dainynas“. Ar šią datą kažkaip minėjote grupės viduje? Gal turite kokių gimtadienio tradicijų?

Po truputį minime kelis kartus per savaitę susirinkdami ir naujai surepetuodami senesnes grupės dainas. Taip atmintyje atgyja ir nužygiuoti etapai... Ruošiame dvidešimties metų dainų „esenciją“, kurią sugrosime per Dvidešimtmečio koncertą balandžio mėnesį.

„Palėpės muziką“ aplankėte jau ne vieną kartą, todėl koncertavote įvairiose didesnėse ir mažesnėse erdvėse. Kiek apskritai svarbi vieta, erdvė, kurioje koncertuojate? Kaip jį įtakoją koncertą, jo aurą?

Aurą koncerte kurti didele dalimi turi pats atlikėjas, tačiau aplinka, be abejo, įtakoja. Ji padeda, tada atlikėjui lengviau, arba ne – tada tenka daugiau pastangų įdėt... beje, atėję žmonės ir jų nusiteikimas bei palaikymas taip pat prisideda prie bendros atmosferos.

Ankstesniuose interviu pasakojote apie vasaros kūrybinę stovyklą, kurią su grupe rengėte ruošdami albumą „Broliai“ Laisvės kovų dalyviams atminti. Ar tokios stovyklos dažnos grupės istorijoje? Koks tokių susitikimų tikslas: kolektyvinė kūryba, gilesnis medžiagos pajautimas, tiesiog netradicinis būdas repeticijoms?

Esame rengę tokias stovyklas kokius keturis ar penkis kartus. Tokį kūrybinių stovyklų būdą pirmą kartą išbandėme prieš dešimtmetį, kuomet į nuošalią sodybą visi muzikantai važiavome šeimomis ir bandėme suderinti repeticijas dienos metu su bendrais šeiminiais pasisėdėjimais vakare. Tada buvo surepetuotos pirmosios dainos, vėliau patekusios į albumą „Povandeninės kronikos“. Norėjosi išbandyti tam tikros kūrybinės bendruomenės idėją. Tačiau vėlesnėse stovyklose visgi nusprendėm atsiriboti nuo šeimų. Tiesą sakant, produktyvumas tapo žymiai didesnis... O tikslai panašūs kaip Jūs ir išvardinote – kolektyvinė kūryba, gilesnis medžiagos pajautimas, intensyvesnės repeticijos, susikaupimas. Pastaruosius porą metų į stovyklą iš viso važiuoja vien tik grupės vyrija - nebeima net manęs. Atvykdavau tik į pabaigą svečio teisėmis – tai, matyt, irgi teigiamai atsiliepia...

Praėjusią vasarą organizavote renginių ciklą „Broliai partizanų apygardose“. Kaip vertinate šio projekto rezultatus? Ar galima sakyti, kad „Brolių“ etapą jau baigėte, o gal bus ir kitų iniciatyvų?

Labai gražūs renginiai buvo, kuriais siekėme priminti žmonėms apie skaudų mūsų istorijos tarpsnį paskaitomis, diskusijomis, koncertu. Vienuose miestuose jautėme didelį susidomėjimą, o kitur turėjome „prasistumdyti ledus“ ir „pakovoti“ už šią temą ir norą sujudinti žmones. „Brolių“ etapui taško dar nededame – ne visos planuotos apygardos liko aplankytos. Ieškome būdų ir galimybių su šia mintimi eiti toliau.

Kalbant apie jaunas iniciatyvas, ar daug jų pastebite kalbant apie Lietuvos muzikinį pasaulį? Kaip jas vertinate? Gal net turite savo favoritus?

Džiaugiamės, kai išgirstame nuoširdžią jaunų žmonių kūrybą. Tikri ir užsispyrę talentai randa savo klausytoją ir būdą skleistis. Laukiame, gal jiems pavyks teisingai subalansuoti muzikinę Lietuvos erdvę.

Kas toliau „Skylės“ horizonte: nauji projektai, naujas albumas, o gal kūrybinės atostogos?

Vasarą planuojame dar vieną kūrybinę stovyklą. Kol kas dar bandau išlaikyti paslaptį. Išduosiu tiek, jog jos rezultatai bus skirti vaikams ir jų tėveliams. Po truputį sluoksniuojasi idėjos ir naujam muzikiniam albumui, todėl kūrybinėmis atostogomis nekvepia.

 

Kartu atšvęsti 5-ąjį „Palėpės muzikos“ gimtadienį, kuriame savo dainas, energiją ir nuoširdumą dalins grupės „Skylė“ branduolys – Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius – kviečiame balandžio 25 d. 19 val. Kauno valstybiniame Lėlių teatre.


Šiame straipsnyje: Aistė Smilgevičiūtė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių