A.Gelūnas: norint proveržio kultūroje, finansavimo neužteka

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas teigia, kad Europos Sąjungos (ES) 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje kultūros srityje lėšos turėtų būti skiriamos infrastruktūrai, skaitmenizavimui ir paveldo pritaikymui turizmo reikmėms.

Interviu „Verslo žinioms" ministras taip pat teigė, kad norint proveržio kultūroje, programinio šios srities finansavimo nepakaks.

„Programų finansavimo prasme, kultūra galbūt išsiverstų su šiek tiek padidėjusiu nacionaliniu biudžetu. Nuostabu, kad nuo 2013-ųjų net 29 mln. litų didės Kultūros rėmimo fondas. Bet jeigu mes norime tikro proveržio, vien programinio finansavimo neužteks", - teigė jis.

„Iš ES struktūrinės paramos 2007-2013 metų kultūrai lėšų atsirado gana mažai. Gal priežastis ta, kad keliai buvo dar neišasfaltuoti, mokyklos ir ligoninės menkai aprūpintos... Nesakau, kad dabar jos reikiamai aprūpintos, bet judėjimas šiose srityse su ES parama vyksta didelis: kuriam mokslo parkų, slėnių. Nevertėtų nutylėti mūsų Nacionalinės dailės galerijos, Kernavės archeologijos muziejaus ar Šiaulių Aušros muziejaus Frenkelio vilos su nuostabiu parku įrengimo už ES lėšas, tačiau tai buvo daugiau rekonstrukcijų projektai, ne grynai kūrybiniai...", - dėstė A.Gelūnas.

Pasak ministro, Lietuvos strategijoje 2014-2020 metų ES finansavimo tarpsniui jis akcentuotų tris kultūros sritis: pirma - infrastruktūrą su naujomis koncertų salėmis, modernizuotais teatrais, muziejais, kultūros centrais ir bibliotekomis regionuose, antra - viso kultūros turinio, žinių skaitmeninimą, trečia - paveldo pritaikymą turizmo reikmėms.

„Norėtųsi proveržio. Panašaus, kokį pasiekė lenkai. Palyginti su lenkais ar net latviais bei estais, mums stinga pasididžiavimo savo kultūra, tam tikro kultūrinio mentaliteto ir kultūros matymo ne kaip izoliuoto sektoriaus, kuris rūpi saujelei neracionaliai rėkiančių kultūrininkų, bet plačios sferos, kuri pasitarnauja miesto, visuomenės gėriui, gerovei, įvažiuojamojo turizmo skatinimui, valstybės įvaizdžio gerinimui, kuris pritraukia investicijų", - kalbėjo A.Gelūnas.

Jis taip pat svarstė, kad Lietuvoje kultūrai skirti pinigai dalijami dideliam kiekiui renginių bei institucijų ir dėl to geriausiesiems jų skiriama nepakankamai.

„Būdamas ministras dvejus metus ir tris mėnesius, lygiai tiek praėjo, aš nuolat dalyvavau premjerose, vernisažuose, įvairiausiuose pristatymuose, mačiau nepaprastą mūsų kultūros gyvybingumą ir noriu pasakyti, kad mes kokybiškos kultūros turime tiek daug, kad jos galėtų pavydėti ir gerokai didesnės šalys. Kartais lenda galvon šventvagiška mintis, jog gal kaip tik tokia renginių ir institucijų gausa neleidžia dosniau finansuoti geriausiųjų...", - sakė jis.


Šiame straipsnyje: A.Gelūnaskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių