A.Gaičiūnas: gyvenimas – tai nuostabus stebuklas, jei žinai paslaptį

„Žinome, kad svarbu tobulinti savo kūną, sveikai gyventi, bet retai susimąstome, kad ne mažiau svarbu yra išmokti valdyti mintis, jausmus. Kūnas su psichika labai susijęs - šių dalykų nesuderinęs žmogus gali susirgti„, - sako trupės „DiArchy“ magas Arvydas Gaičiūnas (43 m.).

- Atsimename jūsų rekordinius projektus „Užsišaldę lede„, „Gyvi be oro“ ir įvairius triukus scenoje. Kurios gamtos stichijos magams suvaldomos sunkiau?

- Kol ruošėmės eksperimentams, neleidome sau pagalvoti, kad viena stichijų sunkiai suvaldoma. Svarbiausia suvaldyti emocijas ir neleisti baimei nugalėti. Po šitų eksperimentų sulaukėm daug klausimų: „Kaip mums pavyko tai padaryti?„, „Ar gali kiti žmonės pasiekti tokių įspūdingų rezultatų?“. Pamąstėm, kaip iš tikrųjų galim pasidalinti savo patirtimi. Susisteminome technikas, kurias naudojome patys – efektyvių įtaigos ir savitaigos įgūdžių taikymą ir savęs programavimą. Šio momento laukėme daug metų ir dabar esame pasiruošę pasidalinti patirtimi – savitaigos lavinimo programa padeda atskleisti paslėptas galimybes, pašalinti vidinius konfliktus.

- Atidarėte savitaigos lavinimo kabinetą, kur taikote ir hipnozę. Kaip vyksta seansai?

- Hipnozė nėra fenomenas, o universalus mechanizmas, kuris atlieka vieną svarbiausių funkcijų žmogaus psichikoje - padeda pašalinti vidinius konfliktus, nugalėti žalingus įpročius, aktyvuoja tai, ką nujaučiame, tačiau negalime realizuoti. Hipnozės metu mąstymas nukreipiamas į ramybės būseną. Žmogus atsipalaiduoja, bet neužmiega. Jis girdi, jaučia viską, kas vyksta aplinkui, išlieka budrus ir nepraranda kontrolės. Sekdamas instrukcijomis žmogus pasiekia ypatingą sąmonės būseną, kurioje pajunta visišką minčių laisvę. Tai suteikia galimybę apeiti sąmonės filtrus ir kreiptis tiesiai į pasąmonę, kurioje kaupiasi visa mūsų patirtis. Ji kaip paklusnus tarnas nereikalauja paaiškinimo, neieško priežasčių, neanalizuoja, o daro tai, kas jai liepta. Tereikia surasti kelią į žmogaus pasąmonę ir tam tikromis įtaigomis galima pakeisti visų neteisingų nuostatų ir baimių šaknis.

- Kaip jūs pats įveikiate stresą, baimę, nerimą? O gal tai variklis eiti pirmyn, tik viskas priklauso nuo požiūrio?

- Kai iškyla problemų, visada yra trys išeitys. Pirma – išspręsti. Antra – pabėgti, jeigu išspręsti neįmanoma. Ir trečia - pakeisti požiūrį. Trečias variantas dažnai padeda. Visada galima pačiam nuspręsti, ar verta kankintis ir išgyventi dėl kokios nors situacijos, ar tiesiog priimti ją kaip pamoką, pažiūrėti filosofiškai ir eiti toliau. Nerimą ir jaudulį galima išmokti kontroliuoti ir siekiant tikslo šiuos jausmus paversti sąjungininkais, o baimės ir nepasitikėjimo geriau atsikratyti. Kalbu ne apie natūralų baimės jausmą, kuris apsaugo mus nuo pavojingų situacijų, o vidinę baimę, kuri trukdo žmogui gyventi visavertį gyvenimą.

- Nuo mažų dienų scenoje triukus rodo ir jūsų sūnus Arvydas. Ar bėgant laikui neblėsta jo susidomėjimas magija?

- Sūnus vis dažniau dalyvauja mūsų pasirodymuose, bet tik laisvu nuo mokyklos laiku. Jam jau vienuolika metų. Susidomėjimas magija neblėsta – su malonumu repetuoja, važiuoja į pasirodymus, laisvai jaučiasi prieš publiką – manau, kad jo profesija taip pat bus susijusi su scena.

- Atminties galimybes jūsų sūnus viename pasirodyme pademonstravo per kelias minutes įsimindamas kortų malką ir sėkmingai atkartojo jos seką. Kokius atminties lavinimo metodus taikėte mokydamas sūnų?

- Atsakydami į tokius klausimus magai dažniausiai mistifikuoja: sako, kad turi ypatingų galių, kurios padeda daryti tai, ko kiti žmonės negali atlikti. Mes darome atvirkščiai, norime pasidalinti su žmonėmis informacija, kuri gali praplėsti galimybes. Kai sūnui buvo devyneri metai, jį išmokiau naudoti specialią techniką, kuri vadinasi mnemotechnika. Ji pagrįsta asociacijomis, kurios padeda įsiminti reikalingą informaciją. Yra daug gudrybių, kaip įsiminti informaciją, o vienas pavyzdžių, kai prie gerai žinomos informacijos, kaip, pavyzdžiui, aplinka, pririši informaciją, kurią reikia įsiminti.Tarkime, einate į parduotuvę ir sugalvojote sąrašą produktų, kuriuos reikėtų nupirkti. Kaip įsiminti? Pirmas žingsnis – pagal laikrodžio rodyklę prisimenate namų aplinką – durys, veidrodis ir taip toliau. Tuomet imate produktų sąrašą, kuriame pirmas – pienas. Mintyse turite įsivaizduoti, kad atidarote duris ir ant jūsų išsipila pienas – visada geriausia yra pirma į galvą atėjusi asociacija. Dar geriau, jeigu asociacijos juokingos, fantastiškos arba abstrakčios – tuomet jos lengviau įsimenamos. Jūsų antras produktas – duona. Antras daiktas jūsų bute yra spinta, todėl įsivaizduojate, kad vietoje drabužių spintoje ant pakabų kabo maišiukai su duona... Sąrašas gali būti didžiulis, bet asociacijų „pagal laikrodžio rodyklę„ būdu niekada nepamiršite to, ką „pririšote“ prie gerai žinomos aplinkos.

- Ar turite talismaną? Arba gyvenimo kredo?

- Į šį klausimą noriu atsakyti Alberto Einšteino žodžiais: ,,Yra tik du būdai, kaip gyventi. Vienas - galvoti, jog stebuklų nebūna. Kitas – galvoti, jog viskas gyvenime yra stebuklas". Gyvenimas - kaip magija, nuostabus stebuklas, jeigu žinai paslaptį...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių