„Afrikos dienos 2012“ pristato rašytoją Chenjerai Hove

Trečiadienį į Lietuvą atvyksta žymus Afrikos ir tarptautinio pripažinimo sulaukęs rašytojas, poetas ir eseistas iš Zimbabvės Chenjerai Hove.

Rašytojas dalyvaus šiandien prasidedančiame kultūros festivalyje „Afrikos dienos 2012“ – jis Vilniuje ir Kaune skaitys paskaitas apie Juodosios Afrikos literatūrą, pagrindinius autorius ir jų kūrinius, taip pat pristatys savo kūrybą , rašoma pranešime spaudai.

„Mintis į Lietuvą pakviesti Chenjerai Hove kilo, nes pastebėjome, kad į lietuvių kalba yra išverstos vos kelios afrikiečių rašytojų   knygos, – teigia festivalio kino ir literatūros renginių koordinatorė Goda Jurevičiūtė. – Tiesa, šiais metais pasirodė iš Gvinėjos kilusio rašytojo Libaro M. Fofano knyga „Mirštančių lapų šauksmas“ ir Nigerijos rašytojos Chimamandos Ngozi Adichie „Pusė geltonos saulės“. Taigi susidomėjimas auga ir norėtume jį dar labiau paskatinti. Tad kviečiame į paskaitas ir susitikimus su Chenjerai Hove.“

Chenjerai Hove, vienas svarbiausių šių dienų Afrikos rašytojų, prieš 11 metų už kritinius atsiliepimus apie Zimbabvės diktatoriaus Roberto Mugabe režimą buvo priverstas palikti savo šalį ir dabar gyvena Norvegijoje.

„Paėmęs rašiklį į rankas, jaučiu turįs pakankamai stiprybės pakilti, kovoti ir atsisakyti tylėti. Tokioje priespaudos situacijoje, tyla būtų tolygi mirčiai“, – teigia rašytojas, tremtį suvokiantis kaip galimybę laisvai kurti ir taip padėti savo šaliai.

Chenjerai Hove yra gavęs ne vieną literatūros premiją, kviestas skaityti paskaitų didžiausiuose ir prestižiškiausiuose Europos ir Amerikos universitetuose. Vienas žymiausių jo romanų „Kaulai“ (1988) jam pelnė Zimbabvės „Best in Zimbabve“ literatūros premiją, o 1989 metais prestižinę NOMA premiją, teikiamą už išskirtinę Afrikoje išleistą knygą. Nuo to laiko knyga buvo išversta į daugybę kalbų. Rašytojas yra išleidęs ne vieną poezijos rinkinį.

Festivalio metu taip pat vyks susitikimas su dviem iš Mozambiko kilusiais poetais – Delmaru Goncalvesu ir Lietuvoje gyvenačiu Nuno Guimaraesu. Renginio metu jie pristatys savo kūrybą, pasakos apie kūrybos motyvaciją ir įkvėpimą, kylantį iš gimtojo Mozambiko – nepaprasto grožio Pietų Afrikos šalies.

„Afrikos dienos 2012“ – nesiekiantis pelno Juodosios Afrikos kultūros festivalis, kurio programoje – muzikos koncertai, meno dirbtuvės, kinas ir literatūra, parodos, diskusijos ir kiti renginiai. Festivalis vyks Vilniuje gegužės 16–20 d., kai kurie festivalio renginiai vyks ir Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių