„Adventiniuose klausymuose“ – G.Arbačiausko „Vienaragis“

Klaipėdiečius Ievos Simonaitytės biblioteka ir viešoji įstaiga „Vieno aktoriaus teatras“ prieškalėdinio susikaupimo laikotarpiu maloniai kviečia į „Adventinius klausymus“. Šįvakar - Giedriaus Arbačiausko albumo „Vienaragis“ (2008) perklausa.

11-asis kolekcijos albumas

 „Šis dainų albumas - ilgai brandintas ir kurtas, todėl mums labai artimas. Kuo ilgiau drauge grojome, tuo labiau susiderino ne tik mūsų instrumentai, bet ir mes patys. Išmokome tikėti šviesiais stebuklais. Albumą pavadinome pagal pirmąją mūsų bendrą dainą "Vienaragis““, - teigė Giedrius ir Agnė Arbačiauskai, pristatydami savo debiutinį albumą klausytojams.

Jame skamba dainos pagal poetų Henriko Radausko, Jono Strielkūno, Pauliaus Širvio, Tomos Venclovos, Edgaro Allano Poe ir Gilberto Keitho Chestertono eilėraščius. Dainas aranžavo, įrašyti talkino aktoriaus žmona Agnė ir pianistas Kęstutis Pavalkis. Jie drauge ir muzikuoja su Giedriumi, Agnė - violončele, Kęstutis - fortepijonu.

„Vienaragis“ - 11-asis kolekcijos „Lietuvių aktorių balsai“ albumas. 2005-ųjų vasarą viešosios įstaigos „Vieno aktoriaus teatras“ iniciatyva pradėtoje leisti kolekcijoje, kurios tikslas - įamžinti mūsų žodinio meno paveldą, išsaugoti ateinančioms kartoms XX-XXI šimtmečių sandūroje kūrusių ir tebekuriančių Lietuvos teatro menininkų - dainuojančių aktorių ir aktorių skaitovų - balsus, jau skamba Laimono Noreikos (1926-2007), Sauliaus Mykolaičio (1966-2006), Rūtos Staliliūnaitės, Doloresos Kazragytės, Virginijos Kochanskytės, Dalios-Rasos Jankauskaitės, Olitos Dautartaitės, Petro Venslovo, Sauliaus Bareikio bei kitų aktorių interpretuojama Lietuvos ir pasaulio literatūra. Kolekcijoje - jau 20 albumų.

Be kaukės

Kaip pasakojo šios kolekcijos iniciatorius ir leidėjas aktorius Sigutis Jačėnas, šįsyk „Adventiniuose klausymuose“ jis „ištraukė“ į viešumą visus keturis kolekcijos dainuojančių aktorių albumus. Apie „Vienaragį“ S.Jačėnas sakė: „Žiauriai teisus buvo ir tebėra ispanas Francisco Goya, rašęs, kad „pasaulis - tai kaukių balius. Veidas, drabužiai, balsas - apgaulinga kaukė, po kuria slypi tikroji žmonių esmė“. TV žiūrovams, tarsi gerai „pažįstantiems“ Giedrių Arbačiauską, tapatinantiems jį su „kaukėmis“ - personažais humoro laidose, kuriose jis pašiepia įvairius laikmečio „veikėjus“, išklausius „Vienaragio“ plokštelę, švelniai tariant, turėtų pasidaryti truputėlį nejauku. Nes paaiškės, kad jie visai nepažįsta šio aktoriaus. Lėkšti televizinės realybės šou nėra tikrasis Giedrius Arbačiauskas, kuris kuria ir dainuoja gilias ir prasmingas dainas pagal žinomų poetų ir savo kūrybos tekstus“.

Anot S.Jačėno, „turbūt laikai „kalti“ (nors viskas susiję, patys kuriame savo laiką, o jis paskui mus veikia, formuoja), kad be „kaukės“ nors ir esame tikresni, jautresni, bet kartu ir pažeidžiamesni. Todėl, nors ir liūdna, bet „kaukių balius“ tęsiasi. Ir belieka tikėtis, maldauti ir laukti antgamtinės būtybės, gėrio pranašo - Vienaragio - kuo greitesnio pasirodymo“.

Vienaragis - į arklį panaši būtybė, kaip teigiama, turinti gydomųjų savybių, dažnai minima legendose ir istoriniuose mituose. Legenda apie vienaragį buvo žinoma Vakaruose prieš kelis amžius iki Kristaus gimimo, o Rytuose atsirado dar anksčiau. Išskyrus drakoną, nė vienas kitas gyvūnas nebuvo sulaukęs tokios nepaprastai didelės garbės. Dėl vienaragio išorės žmonės taip ir nepriėjo prie bendros nuomonės, tačiau su juo siejama daugybė pačių įvairiausių simbolių ir alegorijų...

Prie arbatos

Frype LT biografijoje G.Arbačiauskas rašo: „Gimiau Trakuose, iki 18 metų gyvenau Užtrakyje (SSSR laikais tėvai dirbo ten veikusioje turistinėje bazėje). Laksčiau po Tiškevičiaus parką, maudžiausi iki pamėlynavimo, žiemą lyg su kryžiuočiais kariavau su nendrėmis, kirsdamas jas mediniu kardu. Maždaug nuo 12 metų supratau, kad nebūsiu kosmonautas, lakūnas, karininkas ir t.t. Užgimė manyje noras kurti dainas, vaidinti teatre, (tai tą ir darau iki šiol...). Pirmoji mano gitara - anuometiniame Leningrade pagaminta šešiastygė, 23 rublius kainavusi. Ir prasidėjo... 1995 metais baigiau Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, aktorių kursą. Nuo 2007-ųjų groju su savo mylimąja. Tai mano žmona Agnė. Ji gimė Kaune, baigė J.Naujalio muzikos mokyklą, vėliau - tą pačią Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Pirmąsyk koncertavome Vilniaus mokytojų namuose, kolegos Sauliaus Mykolaičio atminimui skirtame koncerte 2007-ųjų vasarį. Mes mylime tą šilumą, kuri gimsta mūsų širdyse grojant kartu“.

Kompaktinių plokštelių kolekcijos „Lietuvių aktorių balsai“ įrašai šiuosyk skamba Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos kieme įsikūrusioje kavinukėje „Bistro'25“ (Herkaus Manto g. 25), kuri klausytojus vaišina adventine arbata. G.Arbačiausko albumo „Vienaragis“ perklausa - šįvakar 17 val. Nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių