9-asis dokumentinių filmų festivalis kvies atpažinti save kitame

Į įprastą filmų žiūrėjimo ritmą kino žiūrovus jau devintus metus grąžins tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF‘12).

Parodys 30 rinktinių kino juostų

Rugsėjo 20–30 d. jis įsilies į kino festivalių tirštą rudens sezoną. Festivalio programoje – per 30 rinktinių dokumentinių filmų iš viso pasaulio, susitikimai su jų autoriais, kino meistriškumo dirbtuvės ir specialūs renginiai. Festivalio filmai bus rodomi Vilniaus „Skalvijos“ kino centre bei kino teatre „Pasaka“.

Šiemet šūkį „Atpažink save kitame!“ pasirinkę festivalio organizatoriai siūlys pažvelgti į save kito akimis, koncentruosis į asmeniškus žmonių pasaulius, sieks išryškinti jų subjektyvumą ir ieškos sąlyčio taškų su mūsų pasauliais.

„Šiųmetiniai VDFF filmai išskirtinai netikėti, o kartu atpažįstami. Tarsi matytum save tą patį, bet vis kitą. Tarsi save iš naujo pažintum kituose. Kas anksčiau galėjo šokiruoti, būti nepriimtina, žiūrint filmą tampa savaip artima, paaiškinama, suprantama. Tai suteikia savęs pažinimo, atradimo džiaugsmą“, – VDFF’12 filmus pristatė Sonata Žalneravičiūtė, festivalį rengiančio „Skalvijos“ kino centro programų koordinatorė.

Pagrindinės ir specialiosios programų „vinys“

Pagrindinėje festivalio programoje dokumentinio kino gerbėjai šiemet išvys devynias ryškiausias 2011-ųjų juostas.

Iš Pietų Korėjos kilęs dokumentininkas Yi Seung-jun atvers jauno vyro, nuo vaikystės gyvenančio tylos ir tamsos apsuptyje, pasaulį („Sraigių planeta“, nuotraukoje – kadras iš filmo), Helena Třeštíková, jau pažįstama festivalio žiūrovams iš rodytų „Katkos“ (2010) bei „René“ (2008) portretų, įsileis į 37 metus filmuoto Honzos gyvenimą („Asmeninis pasaulis“). Kaip keičiasi dviejų žmonių jausmai ir santykiai, kai jie įteisinami santuoka, klausia vokiečiai Levinas Peteris  bei Elza Kremser („Pažadas“), o britas James Bluemelis ieško atsakymų apie prievarta grįstų santykių prigimtį („66 mėnesiai“).

Vienatvę ir visuomenės nuošalę pasirinkusiųjų portretus jautriai lipdo britas Benas Riversas („Dveji metai jūroje“) ir argentinietis Jorge Gaggero („Montenegro“). Izraelio režisierius Chanoch Zeevi kviečia akistatai su Hitlerio parankinių palikuonimis („Hitlerio vaikai“), o olandai – pažinčiai su ilgametėmis Amsterdamo Raudonųjų žibintų kvartalo darbuotojomis („Susipažinkite su Fokens“). Prieš „Hitlerio vaikų“ seansą „Skalvijoje“ bus parodytas 7 minučių trukmės „Sugrįžimas“ (rež. Krzysztof Kadłubowski, 2010). Tai 2010 m. balandį lėktuvo katastrofoje žuvusio Lenkijos prezidento ir kitų aukštų Lenkijos pareigūnų laidotuvių ceremonijos repeticija.

Specialiąja festivalio programa „Bitnikai kelyje“ VDFF organizatoriai šiemet atlieps visame pasaulyje minimas 90-ąsias Jacko Kerouaco gimimo metines.

„Palūžusios kartos“ (beat generation) laikotarpį rekonstruos 4 programos filmai, kurių centre – pats J.Kerouacas („Jacko Kerouaco Amerika“, rež. John Antonelli, 1985) ir jo studijų draugai Allenas Ginsbergas („Alleno Ginsbergo gyvenimas ir laikai“, rež. Jerry Aronson, 1993) bei Villiamas S.Burroughsas („William S. Burroughs: iš vidaus“, rež. Yony Leyser, 2010). Programos filmus apibendrina režisierius Chuckas Workmanas („Ištakos: bitnikų ir „palūžusiosios kartos“ istorija“, 1999).

Kūrybines dirbtuves ves Viktoras Kosakovskis

Šių metų VDFF retrospektyva bus skirta festivalio organizatorių kantriai ketverius metus kviestam Viktorui Kosakovskiui. Tai vienas garsiausių Rusijos kino kūrėjų ir vienas reikšmingiausių dokumentinio kino režisierių, pelnęs per 100 apdovanojimų tarptautiniuose bei nacionaliniuose festivaliuose. VDFF žiūrovai ne tik išvys visus jo filmus, bet ir patys galės pabendrauti su šiuo ypatingu kūrėju. Besidomintiems dokumentinio kino kūrimu V.Kosakovskis ves kūrybines kino dirbtuves.

Kartu su V.Kosakovskio retrospektyva į festivalį taip pat atkeliaus filmas apie naujausio V.Kosakovskio darbo „Tegyvuoja Antipodai“ („Vivan las Antipodas!“, 2011) kūrimą. Tai Čilės režisieriaus Carloso Kleino kūrinys „Kur skraido kondorai“ (2012), pažymėsiantis festivalio pradžią.

Konkursinėje programoje jau penktą kartą varžysis tuzinas naujausių estų, latvių bei lietuvių filmų. Kam atiteks prizai už geriausią Baltijos šalių dokumentinį filmą, rugsėjo 29 d. VDFF uždarymo metu paskelbs tarptautinė žiuri. Kazickų šeimos fondas laureatus apdovanos piniginėmis premijomis.

11 dienų truksiančią VDFF žiūrovų kelionę po dokumentikos pasaulį užbaigs jauno lietuvių režisieriaus Tomo Smulkio premjera „Rojaus beieškant“ (2012).


Šiame straipsnyje: kinasfestivalisskalvija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių