40-osios „Nakties serenados“ atsisveikina iki kitos vasaros

Penktadienį Palangos gintaro muziejaus terasoje nuskambės paskutinieji 40-ųjų „Nakties serenadų“ akordai.

Ypatingoje vietoje

Jau keturis dešimtmečius Palangos gintaro muziejuje Lietuvos nacionalinės filharmonijos rengiamas unikalus Lietuvos kamerinio orkestro koncertų ciklas kasmet vasaros vakarais kviečia pasigėrėti klasikine muzika atvirame ore. Romantiška šalia Baltijos jūros XIX a. pabaigoje pastatytos neorenesansinio stiliaus grafų Tiškevičių rezidencijos ir žymaus kraštovaizdžio architekto Édouardo François André suprojektuoto parko aplinka nuostabiai dera su rūmų terasoje skambančia gracinga klasika ir vilioja ne vien pajūrio gyventojus, ten poilsiaujančius žmones, bet ir žymius muzikos atlikėjus.

„Nakties serenados“, šiemet startavę rugpjūčio 3-iąją, kaip jau įprasta, sulaukė daugybės klausytojų. Joms parsidėti nesutrukdė net blogas oras.

Lietuvos kamerinis orkestras „Nakties serenadose“ pastaraisiais metais muzikuoja su savo vadovu – smuikininku ir dirigentu Sergejumi Krylovu. Jis gyvena Italijoje, tačiau Lietuva muzikui – kaip antrieji namai. Todėl jis mielai sugrįžta čia kasmet. Nakties muzikos cikle šiemet pasirodė ir slovėnų smuikininkė Lana Trotovšek, kuri yra pasaulinio lygio jaunoji žvaigždė. Gintaro muziejaus terasoje su Lietuvos kameriniu orkestru šią savaitę dainavo solistės A.Krikščiūnaitė ir I.Prudnikovaitė, Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“. Koncertams dirigavo R.Šervenikas, M.Pitrėnas ir S.Krylovas.

Užsieniečiai stebisi

Nuo 1971-ųjų vasaros vakarais Gintaro muziejaus terasoje, prie gražiųjų rožynų, įsikuria orkestras ir groja nuostabią klasiką. Žmonės čia renkasi gėrėtis muzika.

„Džiaugiamės, kad mūsų renginys yra populiarus. Būtent todėl mes nenorime keisti tradicijų. Kiekvienais metais toje pačioje vietoje maždaug tuo pačiu laiku mes surengiame „Nakties serenadas”. Šiemet vienintelė naujovė, kuri galbūt ateityje pasitvirtins – kviestinis orkestras iš Klaipėdos, kuris turėtų nustebinti klausytojus”, – prieš klaipėdiečių pasirodymą kalbėjo Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinis direktorius Egidijus Mikšys.

„Nakties serenados“ populiarios ir tarp jaunų žmonių. Pasak E.Mikšio, užsieniečiai net stebisi, kad Lietuvoje jaunimas domisi tokio stiliaus renginiais, nes, tarkime, Vokietijoje klausytis orkestro muzikos parke susirinktų vien pensininkai.

Dvi paskutines koncertų ciklo naktis muzikos garsus valdys vien tik kameriniai orkestrai ir jų vadovai – solistai.

Šįvakar „Nakties serenadose“ muzikuos Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas violončelininko Mindaugo Bačkaus. Jie į legendinį koncertų ciklą įsilies su A.Vivaldi’o, J.Haydno, F.Mendelssohno-Bartholdy ir F.Latėno muzikos programa. Bilietai į klaipėdiečių koncertą – po 25 Lt.

Baigiamasis akordas

Rytoj „Nakties serenadų“ atsisveikinimo iki kitos vasaros koncertą surengs jų pagrindinis atlikėjas – Lietuvos kamerinis orkestras ir jo meno vadovas smuikininkas S.Krylovas. Programoje – J.Haydno Simfonija Nr.27, G-dur, J.S.Bacho Koncertas dviem smuikams, styginiams ir basso continuo d-moll, G.Tartini’o Sonata smuikui g-moll („Velnio treliai“), N.Paganini’o „Cantabile“ smuikui ir fortepijonui D-dur (aranž. smuikui ir styginių orkestrui), P.Sarasate’ės „Čigoniškos melodijos“, op. 20.

Bilietai į „Nakties serenadų“ finalinį koncertą – po 30 Lt.

Vaikams iki 7 metų į visus „Nakties serenadų“ koncertus įėjimas nemokamas. Moksleiviams, studentams, senjorams ir socialiai remtiniems asmenims, pateikusiems galiojantį pažymėjimą, parduodamas ribotas kiekis bilietų po 15 Lt. Bilietai stovėti – po 15 Lt. Juos visus galima įsigyti prieš koncertus vieną valandą iki jų pradžios prie Palangos gintaro muziejaus (Vytauto g. 17). Koncertų pradžia – 21 val.

„Laukiami visi, kviečiame pasiklausyti nuostabios muzikos, pasigėrėti gražiu reginiu Palangos parke. Ir iki susitikimo kitą vasarą”, – su entuziazmu kalbėjo E.Mikšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių