300 mln. dolerių vertės paveikslą laikė už sofos

Manoma, kad vienos šeimos namuose už sofos laikytas senas dulkėtas paveikslas gali būti 300 mln. dolerių vertės Michelangelo kūrinys.

Nebaigtas Jėzaus ir Marijos paveikslas ilgą laiką priklausė JAV, Bafale gyvenančio oro pajėgų karininko Martino Koberio šeimai. Jis ir jo šeimos nariai paveikslą pravardžiavo „Miku“, mat buvo pasakojama, kad paveikslą nutapė garsusis Renesanso dailininkas.

Anksčiau paveikslas kabojo Koberių namuose, tačiau prieš 27 metus jį numetė netyčia atsitrenkęs teniso kamuoliukas, tad jis buvo suvyniotas ir padėtas už sofos, rašo telegraph.co.uk.

2003 metais M. Koberis nusprendė išsiaiškinti paveikslo kilmę ir nunešė jį restauratoriui ir meno istorikui italui Antonio Forcellino.

A. Forcellino įsitikinęs, kad tai autentiškas, žymiosios šv. Petro bazilikoje saugomos Michelangelo skulptūros „Pieta“, kurioje vaizduojamas Jėzaus kūnas ant motinos kelių, tapytas paveikslas.  

„Maniau, kad tai bus kopija. Iš tikrųjų šis paveikslas dar gražesnis nei Romoje ir Florencijoje eksponuojamos jo versijos. Tiesa ta, kad paveikslas buvo žymiai geresnis nei tie, kuriuos jie turėjo“, – savo knygoje „Prarastoji „Pieta“ rašo A. Forcellino.

Anot jo, tyrimas rentgeno spinduliais parodė menininko darytus pataisymus ir nebaigtą tapyti drobės vietą netoli Madonos dešiniojo kelio.

„Nebaigtoji dalis rodo, kad šis paveikslas jokiais būdais negalėtų būti kito paveikslo kopija. Joks mecenatas Renesanso laikais nemokėjo už nebaigtą kopiją. Aš visiškai įsitikinęs, kad tai Michelangelo paveikslas“, – tvirtina meno istorijas ir restauratorius.

Pasak A. Forcellino, Vatikano bibliotekoje saugomas laiškas nurodo, kad paveikslą maždaug 1545 metais Michelangelo kūrė savo draugei Vittoriai Colonnai. Tai vyko praėjus beveik pusei amžiaus po to, kai jaunasis menininkas sukūrė skulptūrą „Pieta“.

Vėliau paveikslas priklausė vokiečių baronienei, kurį ji paliko freilinai – M. Koberio prosenelio brolienei. 1883 metais jis atgabentas į JAV.

Dabar šeima paveikslą patalpino į banko saugyklą, tačiau ekspertai dar turės nustatyti, ar tai tikrai originalas.


Šiame straipsnyje: Michelangelaspaveikslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių