26-oji I.Simonaitytės literatūrinė premija paskirta E.Karnauskaitei

Palangiškei poetei Elenai Karnauskaitei už eilėraščių rinkinį „Pasaulio krašte“ paskirta 26-oji rašytojos Ievos Simonaitytės literatūrinė premija.

Jau 26-erius metus iš eilės I.Simonaitytės premijos laureatas pagal tradiciją paskelbiamas artėjant rašytojos gimtadieniui – sausio 23 d. ir apdovanojamas Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje.

I.Simonaitytės literatūrinė premija įsteigta 1987 m. Tuomet jos steigėjai buvo Klaipėdos rajono „Jaunosios gvardijos“ kolūkis ir Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius. 1996 m. premijos rėmimą perėmė Klaipėdos apskrities viršininko administracija ir Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius, pasirašę kūrybinio bendradarbiavimo sutartį. Nuo 2011 m. premiją teikia I.Simonaitytės biblioteka ir uostamiesčio bendrovė „Mūsų laikas“, pasirašę penkerių metų rašytojos premijos rėmimo sutartį.

Iš 25 įteiktų premijų tik 13 buvo už grožinius kūrinius, iš jų 8 – prozininkams, 5 – poetams,  nors nuostatuose akcentuojama, jog tai literatūrinė premija. Šiemet naujos sudėties  komisija, kurią sudarė du bendrovės „Mūsų laikas“, du I.Simonaitytės bibliotekos, po vieną Klaipėdos universiteto, Lietuvos rašytojų ašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus bei I.Simonaitytės muziejaus Priekulėje atstovą, pasvarsčiusi nutarė „grąžinti“ premiją grožinei literatūrai, todėl balsavimui iš 8 pretendentų į premiją paliko 4: A.Kuklio romaną „Atsispindintys medžiai“, E.Karnauskaitės eilėraščių rinkinį „Pasaulio krašte“, A.J.Navicko eilėraščių rinkinius „Pasirinkimas“ ir „Vieninteliam laikui“ bei autoriaus iš Jurbarko V.Kutkevičiaus ezoterinį romaną „Vorylė“ ir poringes „Sermėgiai apaštalai“. Balsuojant atviru balsavimu, daugumą balsų pelnė poetė E.Karnauskaitė.

Rinkinys „Pasaulio krašte“ – ketvirtoji E.Karnauskaitės knyga. Pasaulio kraštas – ne tik aliuzija į romantinę pasaulėjautą, bet ir nuoroda į konkrečią Lietuvos vietą, pajūrio erdvę. Poetės kuriamas poetinis pasaulis supintas iš kasdienybės išgyvenimų ir ypatingų akimirkų. Romantiškai nusiteikęs skaitytojas gali tikėtis atviro, apnuoginto jausmų žaismo, tačiau autorė išlaiko subtilias kalbėjimo intonacijas, geba išreikšti ne tik tonus, bet ir pustonius.

Po savaitės, sausio 23 d. 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vyks I.Simonaitytės literatūrinės premijos įteikimo vakaras. Jame bendrovės „Mūsų laikas“ valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas laureatei premiją įteiks minint rašytojos I.Simonaitytės 115-asias gimimo metines.

Renginyje E.Karnauskaitės eilėraščius skaitys aktoriai Rita ir Virginijus Miliniai, saksofonu gros Audrius Laurynas,  vakarą ves Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Juozas Šikšnelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių