2013-uosius Vilniaus filharmonija pradeda ambicingais planais

Lietuvos nacionalinė filharmonija per penkis sezono mėnesius vien Vilniuje žada pristatyti 57 įvairių kolektyvų ar pavienių atlikėjų parengtas koncertines programas.

Dar 7 naujos programos lauks klausytojų Trakuose, Salos pilyje rengiamame koncertų cikle. Dauguma jų bus pasiūlytos ir įvairių Lietuvos miestų ir miestelių publikai.

Intensyvus koncertų ritmas – įprastas Lietuvos nacionalinės filharmonijos (LNF) veiklos bruožas. Pasak LNF generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, kiekvienas siūlomas ir kruopščiai planuojamas koncertas yra savaip svarbus, įdomus, įsimintinas, tad kartais sąmoningai susilaikoma nuo renginių išankstinių vertinimų ar nuostatų, ką būtina išgirsti, paliekant laisvę klausytojui rinktis tai, kas jam aktualu ir priimtina. Į pasiūlą įtraukiami visi jau įprasti koncertų žanrai – nuo orkestro muzikos iki renginių visai šeimai, gerai žinomi ir debiutuojantys ar publikai dar mažiau pažįstami atlikėjai, kūriniai iš aukso fondų ir premjeros, o visa vienija pagrindinis atrankos kriterijus – muzikos kokybė ir atlikėjų profesionalumas. Apie tai, kas siūloma įsibėgėjančiam 2013-ųjų pusmečiui – glaustai, chronologiškai.

Sausio fejerverkai

Orkestro muzikos koncertuose esame įpratę girdėti vieną iš LNF kolektyvų – Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą (LNSO), meistriškai atliekantį simfoninės muzikos šedevrus. Tačiau pora sausio vakarų (16 ir 19 d.) klausytojų laukia staigmena: tradicinį simfoninio orkestro skambesį programose „Orkestras iš arti“ pakeis orkestro grupių – varinių pučiamųjų ir mušamųjų, bei styginių ir medinių pučiamųjų – garsai. Skambės įvairių laikotarpių klasika: Nuo G. F. Händelio „Karališkųjų fejerverkų muzikos“ iki F. Latėno „Pasadoblio“, o prie dirigento pulto stos svečias iš Norvegijos Peras Kristianas Svensenas bei originalias idėjas noriai įgyvendinantis maestro Modestas Pitrėnas. Pora sausio koncertų pratęs Slavų tradicinės muzikos mokyklos inicijuojamą, gruodį pradėtą festivalį „Kalėdiniai vakarai“: sausio 26 d. Filharmonijoje su LNSO ir maestro Juozu Domarku koncertuos pianistas Andrejus Korobeinikovas, o 27 d. muzikuos Tarptautinio V. Spivakovo fondo globojami jaunieji Rusijos talentai. Sausio 27 d. koncerte Taikomosios dailės muziejuje prisiminsime lietuvių kompozitorių, legendinį dainų ir liaudies kapelų švenčių dirigentą ir muzikantą Jurgį Gaižauską, jo kūriniai skambės trio „Keturstygis“ bei kanklininkės Aistės Bružaitės rengiamoje programoje.

Vasario improvizacijos meilės tema

Daugumą vasario koncertų simboliškai sieja meilės tema. Vasario 2 d. Roberto Šerveniko diriguojamo LNSO ir smuikininko Philippe’o Grafino koncertas Filharmonijoje skiriamas meilę Lietuvai ne kartą išpažinusio kompozitoriaus Rodiono Ščedrino 80-mečiui. Vasario 3 d. Taikomosios dailės muziejuje koncertuosiantys dainininkė Sigutė Stonytė ir Valstybinis Vilniaus kvartetas be kita ko atliks R. Schumanno ciklą „Moters meilė ir gyvenimas“. Vasario 6 d. Filharmonijoje prasidės iki balandžio 1 d. truksiantis IV J. S. Bacho muzikos festivalis, radęsis iš pagrindinio festivalio koncertų atlikėjo – ansamblio „Musica humana“ meno vadovo ir dirigento Algirdo Vizgirdos meilės šiam didžiajam muzikos genijui. Vasario 14 d. Filharmonijoje dainuosianti Judita Leitaitė improvizuos meilės tema, pindama įvairių kompozitorių muzikos meilės vainiką. Vasario 28 d. Filharmonijoje po ilgesnės pertraukos išgirsime publikos itin mylimą orkestrą „Kremerata Baltica“ ir jo meno vadovą bei solistą, smuikininką Gidoną Kremerį, o solo violončele grieš Giedrė Dirvanauskaitė. Meile muzikai vienaip ar kitaip alsuos visi penkiolika vasarį numatytų koncertų, iš jų prašyte prašosi išskiriami dar trys: vasario 9 d. su LNSO koncertuos 2012 m. tarptautinio Yehudi Menuhino smuikininkų konkurso Pekine nugalėtojas Kennethas Renshaw ir dirigentas Jorge Uliarte’as, vasario 20 d. Filharmonijoje grieš Lietuvos kamerinis orkestras ir jo meno vadovas, smuikininkas Sergejus Krylovas, o vasario 23 d. su LNSO išgirsime solo skambant arfą – skambins jaunoji arfininkė Joana Daunytė, diriguos emocingasis svečias iš Prancūzijos Olivier Grangean’as.

Kovo muzikiniai tiltai

Kovą lydės pavasariškas pagyvėjimas, čia numatyta 19 koncertinių programų, tiesiančių muzikinius tiltus tarp įvairių šalių atlikėjų, žanrų, progų. Orkestro muzikos koncertuose su LNSO pasirodys smuikininkas Eugene Ugorskis ir dirigentas Vladimiras Lande (kovo 2 d.), pianistė Natalia Trull ir dirigentas Robertas Šervenikas (kovo 9 d.), pianistė Mūza Rubackytė ir dirigentas Alainas Paris (kovo 16 d.), baritonas Thomas Taueris ir dirigentas Juozas Domarkas (kovo 23 d.); su LKO grieš altininkas Maksimas Rysanovas (kovo 6 d.), koncertuos Martyno Staškaus diriguojamas Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos simfoninis orkestras, choras ir solistai (kovo 20 d.), su džiazo virtuozu trombonininku Jamesu Morrisonu gros Valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“ (kovo 21 d.), su tarptautine solistų komanda Vilniuje pasirodys Klaipėdos kamerinis orkestras (kovo 27 d.). Kovo 3 d. dar kartą išgirsime orkestrą „Kremerata Baltica“, jis dalyvaus IV tarptautinio J. Heifetzo smuikininkų konkurso finale bei baigiamajame koncerte. Iš kamerinių kovo koncertų minėtini smuikininko Algimanto Pesecko (kovo 10 d.) ir dainininkės Inesos Linaburgytės (kovo 13 d.) koncertinės veiklos jubiliejams skirti rečitaliai – tarsi žvilgsniai nuo tilto į lig šiol keliautą muzikos kelią. Tradiciškai Verbų sekmadienį tiesime muzikinį tiltą link Velykų iškilmių – kovo 27 d. Vilniaus arkikatedroje Valstybinis Vilniaus kvartetas grieš J. Haydno „Septynis paskutinius mūsų Išganytojo žodžius ant kryžiaus“.

Balandžio atgaiva kamerinės muzikos mėgėjams


Balandžio 1 d. Velykų šventėms Filharmonijoje nuskambės IV. J. S. Bacho muzikos festivalio baigiamasis koncertas. Tarsi patvirtindamas tiesą, kad kiekviena pabaiga yra ko nors pradžia, duos gerą impulsą kamerinės muzikos mėnesiui pasitikti. Balandį numatyta 16 koncertų ir dauguma jų – kamerinio žanro. Ties keliais norisi stabtelti: balandžio 3 d. Filharmonijoje skambės vargonai – jais grieš vargonininkė Karolina Juodelytė, o fleita antrins Vytenis Gurstis; balandžio 6 d. su LKO grieš violončelininkas David Geringas, o solo obojumi gros Robertas Beinaris; balandžio 14 d. konceptualią programą „Nuo madrigalo iki aleatorikos“ Taikomosios dailės muziejuje pristatys smuikininkė Ingrida Armonaitė ir pianistė Indrė Baikštytė; balandžio 17 d. Filharmonijoje koncertuos 2012 m. tarptautinio karalienės Elžbietos smuikininkų konkurso nugalėtojas Andrejus Baranovas ir pianistas Darius Mažintas, o balandžio 24 d. fortepijoninių kvintetų programą pažers Mūza Rubackytė ir Valstybinis Vilniaus kvartetas, balandžio 28 d. Taikomosios dailės muziejuje skambės itin intriguojantis ansamblis – Čiurlionio kvartetas muzikuos su perkusininku Bo Håkanssonu.

Gegužės žiedai sezono pabaigai

Devyni gegužės koncertai – tarsi muzikinė puokštė sezono pabaigai. Pagrindinis žiedas – LNSO sezono pabaigos koncertas su orkestro meno vadovu ir vyr. dirigentu Juozu Domarku, koncertas vyks gegužės 11 d., o su orkestru solo skambins pianistė iš Pietų Korėjos Yeol Eum Son. Savom spalvom ir atspalviais gegužės koncertų puokštėn įsilies gegužės 4 d. vyksiantis LKO, solistų ir Kauno valstybinio choro koncertas, skirtas šio choro meno vadovo ir dirigento, maestro Petro Bingelio jubiliejui; gegužės 8 d. numatytas dainininko Vaido Vyšniausko ir pianisto Povilo Jaramino koncertas „Muzika, kurią verta mylėti“ bei gegužės 9 d. vyksiantis Tarptautinio būgnų ir perkusijos festivalio pradžios koncertas su solistais perkusininkais ir LKO. Tradiciškai, skambiais balsais gegužės puokštę koncertuose visai šeimai apipins „Ąžuoliuko“ ir „Liepaičių“ chorų dainorėliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių