19-ąja JAV poete laureate tapo Natasha Trethewey

Pulitzerio (Pulicerio) premijos laureatė Natasha Trethewey (Nataša Tretevi) tapo pirmąja iš pietinių valstijų kilusia JAV poete laureate po pirmojo, 1986 metų oficialiojo šalies poeto Roberto Penno Warreno (Roberto Penno Voreno).

46 metų N.Trethewey, Emory (Emorio) universiteto Atlantoje anglų kalbos ir kūrybinio rašymo profesorę, 19-ąja poete laureate Kongreso biblioteka oficialiai paskelbs ketvirtadienį.

Ji taip pat yra pagrindinė Misisipės poetė ir bus pirmasis žmogus, tuo pačiu metu esantis valstijos ir visos šalies oficialiuoju poetu.

N.Trethewey 2007 metų Pulitzerio premiją laimėjo už savo poezijos knygą „Čiabuvių gvardija“ (Native Guard) apie Luizianos Čiabuvių gvardiją, Pilietiniame kare dalyvavusių juodaodžių pulką, kuris saugojo baltuosius konfederatų kareivius Laivų saloje prie Misisipės krantų.

Tarp Pulitzerio premija įvertintų jos eilėraščių taip pat yra jos, kaip maišytos rasės žmogaus, asmeninius išgyvenimus atspindintys kūriniai, pasakojimai apie motiną, kuri mirė būdama 40 metų.

Kongreso bibliotekininkas Jamesas Billingtonas (Džeimsas Bilingtonas), kuris N.Trethewey pasirinko išgirdęs ją per Nacionalinį knygų festivalį, sakė, kad jos kūryboje nagrinėjama pamirštoji istorija ir žmonių tragedijos Pilietinio karo metais.

„Ji veda mus į istoriją, kuri niekada nebuvo aprašyta, - sakė jis AP. - Ji paima didžiausią per visą Amerikos istoriją žmonių tragediją - Pilietinį karą, 650 tūkst. žuvusių žmonių, pragaištingiausią žmonijos gyvenimo šimtmečio karą, ir be jokio pamokslavimo veda mus į jį“.

Kitas N.Trethewey poezijos rinkinys, „Vergas“ (Thrall), bus išleistas šiais metais. Jame poetė kalba apie savo santykius su baltaodžiu tėvu ir dalijasi skirtingais prisiminimais apie šeimas.

Anksčiau JAV poezijos laureatais yra buvę Williamas Stanley Merwinas (Viljamas Stenlis Mervinas), Kay Ryan (Kėj Rajen), Stanley Kunitzas (Stenlis Kunicas), Robertas Pinsky (Robertas Pinskis), Rita Dove (Rita Douv) ir R.P.Warrenas - buvęs laureatas iš JAV Pietų, kuris įkvepia ir N.Trethewey.

Į JAV pagrindinio poeto pareigas įeina poezijos skaitymai visoje šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių