18-asis „Kino pavasaris“ pristato įspūdingą 230 filmų programą

Pagrindiniu pavasario šaukliu vadinamas 18–asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet sužys gražiausiais žiedais – įspūdinga 230 filmų programa.

Garsių festivalių „perlai“

Kovo 14–28 d. vyksiančio „Kino pavasario“ siela vadinama festivalio vadovė Vida Ramaškienė antradienį vykusioje spaudos konferencijoje džiaugsmingai pristatė visų metų darbo rezultatus. „Kino pavasario“ komanda per metus aplankė per dvidešimt kino festivalių visame pasaulyje. Ji dirbo be atostogų, ypač programų sudarytojai, kuriems tenka sunkiausias darbas – surasti kino „perliukus“. Atrodo, mums pavyko. Tuo įsitikinsite atėję į festivalį", – kalbėjo V.Ramaškienė. Filmai į Lietuvą atkeliavo iš Kanų, Berlyno, Toronto, San Sebastiano, Sandanso, Venecijos ir kitų kino festivalių.

„Kino festivalis yra ne tik filmų žiūrėjimas, bet ir kino šventė. O šventę šiemet stengsimės sukurti visame mieste – tiek klubuose, tiek kitose erdvėse vyks daug renginių. Turiu vilties, kad žiūrovai ne tik dvi savaites turės labai įdomų laidą, bet ir daug emocijų, kurios pravers ir gyvenime“, – kalbėjo V.Ramaškienė.

Seansai devyniose salėse

Šiais metais parengta 16 programų, o iš bus parodyta net 230 filmų, kurie įtiks net išrankiausiems kino mėgėjams. Festivalio direktorius Algirdas Ramaška pridūrė, kad šiemet atlaikyti žiūrovų minias pasirengęs visas kino centras „Forum Cinemas Vingis“. Čia vienu metu devyniose salėse bus rodomi net devyni skirtingi kino filmai. „O kai “Kino pavasaris" pasieks Kauną, per du didžiuosius Lietuvos miestus penkiuose kino teatruose vienu metu bus rodoma net keturiolika filmų. Tai mums – didžiulis iššūkis“, – sakė A.Ramaška.

Staigmena kino teatro žiūrovams – zona „Čia kino“. „Čia veiks keturi skirtingi barai, šurmuliuos įvairūs renginiai ir bus galima išbandyti kino efektus. Čia bus galima susitikti, bendrauti, diskutuoti, aptarti filmus ir netgi nakvoti, nes ir šiais metais vyks Trumpametražių filmų naktis,“ – psakojo A.Ramaška.

Turtingas repertuaras

„Kino festivalis“ šiemet kaip niekada turtingas. Programose bus pristatomi meistrų darbai – „Oskarams“ nominuoti, užsienio festivaliuose pripažinti filmai, dokumentika, naujausi kino atradimai, kritikų dėmesio nusipelnę filmai, „Viasat“ komedijos, Amerikos nepriklausomas kinas.

Festivalio programos sudarytojas Edvinas Pukšta atskleidė, kad „Kino pavasarį“ iškilmingai atidarys „Auksiniam gaubliui“ nominuotas filmas „Kvartetas“, kuriame susipina debiutas, atradimas ir garsus vardas. „Kvarteto“ režisierius Dustinas Hofmanas įrodo, kad debiutuoti niekada nėra per vėlu„, – sakė E.Pukšta. O festivalį uždarys garsus vengrų režisieriaus Georgo Palfi juosta “Galutinis montažas, ponios ir ponai“. Jame – 500 garsiausių pasaulio filmų ištraukų.

Keturios ypatingos naujienos

Didžioji festivalio staigmena – keturios naujos programos. Tai – „Naujasis Rusijos kinas“, „Lietuviai svetur“, „Muzikiniai filmai“ ir „Kulinariniai filmai“. Pirmoji pristatys nekomercines rusų kūrėjų juostas, kurios savame krašte nustumiamos į šešėlį, tačiau svetur itin vertinamos. „Lietuviai svetur“ skirta tautiečiams, kurie kiną kuria svečiose šalyse. Šios programos geografija – nuo D.Britanijos iki Malaizijos. Muzikinių filmų programa žiūrovams atskleis garsių atlikėjų biografijų detales, koncertų užkulisius, o kai kurių filmų peržiūros vyks klube, kur po seansų žiūrovai mėgausis gyvo garso koncertais.

Bene didžiausia intriga – apetitą ir norą eksperimentuoti virtuvėje žadinsianti kulinarinių filmų programa. Beje, jiems tinkamą atmosferą stengsis sukurti ypatingi renginiai – Lietuvos virtuvės meistrų šedevrų pristatymas, o po seansų žiūrovai galės jų paragauti tiesiog kino teatre.

Konkursinėje programoje – „Aurora“

Šiemet festivalio rengėjai žiūrovams žada puikią konkursinę programą, kuri rengiama jau ketvirtus metus. Šįkart ji bus sudaryta iš Rytų ir Centrinės Europos šalių filmų. Argumentas – šios šalys yra didžiausios novatorės kine, sulaukia didžiausio dėmesio įvairiuose festivaliuose. Be to, pristatyti savo filmus į Lietuvą atvažiuos patys kino kūrėjai.

Dėl pagrindinio festivalio prizo varžysis 12 filmų iš Rumunijos, Lenkijos, Serbijos, Bulgarijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Ukrainos, Slovakijos, Gruzijos. Įdomu tai, kad „Kino pavasario“ konkursinėje programoje su užsienietiškomis juostomis rungsis lietuviškas filmas – Kristinos Buožytės „Aurora“. Beje, spalį 47–ajame SITGES fantastinių filmų festivalyje Ispanijoje jis išrinktas geriausiu metų Europos fantastiniu filmu ir apdovanotas „Melies d`Or“ prizu. „Manome, kad jis yra tikrai ne prastesnis už kitus vienuolika užsienietiškų filmų“, – pasakojo festivalio atstovė spaudai Živilė Vaškytė.

Prancūzijos kino karalius

Retrospektyvos programa šiemet pašvęsta Prancūzijos kino karaliumi, kino milžinu vadinamam legendiniam režisieriui Jeanui–Lucui Godard'ui. Įdomu, kad daugybė jo posakių įtraukta į šiuolaikinės kultūros aukso fondą ir net be patetikos teigiama, kad jis pakeitė Prancūzijos ir viso pasaulio kinematografiją, gyvenimą ir darbą.

„Kiekvienas kino mylėtojas turėtų pamatyti bent keletą garsiojo šio prancūzų režisieriaus filmų, nors visi jo filmai šioje retrospektyvoje žymi auksinį jo kūrybos amžių. Tai labiausiai analizuojamas režisierius kino istorijoje,“ – sakė festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytoja Santa Lingevičiūtė.

Ypatingas dėmesys lietuviškam kinui

Didelis dėmesys šiemet skiriamas lietuviškam kinui. Šiemet atrankose „Kino pavasario“ rengėjai sulaukė net 70 filmų, iš kurių atrinko 38 filmai. Tarp jų – Inesos Kurklietytės darbas „Gegučių vaikai“, Mindaugo Urbonavičiaus „Begalinis koridorius“ bei Lino Mikutos dokumentinis filmas „Dzūkijos Jautis“. Savo filmą „Miegantis vyras“ pristatys ir kino grando Jono Meko dukra Oona Mekas. Festivalis laikysis tradicijos vienam iš lietuviškos programos filmų skirti žiūrovų simpatijų prizą.

Graži naujovė – pirmą kartą „Kino pavasaryje“ skelbiamas studentų–kino kūrėjų konkursas. Taip pat vėl bus renkama geriausia lietuvių kino aktorė. Pretendentės į šį titulą bus paskelbtos kovo 1 d., o už jas balsuos ne komisijos, o patys „Kino pavasario“ žiūrovai. Nugalėtojai tradiciškai bus įteikta kelionė į Paryžių.

Svečių gausa

Kaip ir kasmet, „Kino festivalio“ žiūrovų laukia susitikimai su filmų kūrėjais ir aktoriais. Į "festivalį šiemet atvyksta garsus kroatų aktorius Rade Šerbedžija, rusų režisierius Aleksejus Fedorčenko, vienas garsiausių pasaulio smuikininkų Julianas Rachlinas, ukrainiečių režisierius Sergejus Loznica, palestiniečių aktorius Ali Suliman.

O į kino industrijos renginį „Vilnius Meeting Point“ laukiama atvykstant net 100 įtakingų kino industrijos atstovų iš Europos kino festivalių bei įvairių kino organizacijų. Renginio metu bus aptariamos vietos ir tarptautinio kino aktualijos bei galimas bendradarbiavimas.

Daugiau informacijos - www.kinopavasaris.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių