Vyras, pasikėsinęs į Šiaulių ligoninės darbuotojos gyvybę, buvo nepakaltinamas

  • Teksto dydis:

Asmuo, pasikėsinęs į Šiaulių ligoninės darbuotojos gyvybę, buvo nepakaltinamas. Taip  konstatavo Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kurioje Šiaulių apygardos teismas T. B. pripažino kaltu ir skyrė jam 7 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

T. B. buvo nuteistas už tai, kad 2015 m. sausio 27 d. Šiaulių ligoninės laiptinėje sudavė šio skyriaus darbuotojai ne mažiau kaip septynis kartus medicininėmis žirklėmis ir šiais veiksmais padarė sužalojimus, sukėlusius nukentėjusiajai nežymų sveikatos sutrikdymą. Be to, ją tempė už švarkelio praviro lango link. Moteris pasipriešino, išsivilko iš medicininio švarkelio ir nuo užpuoliko pabėgo. Kaip paaiškėjo, tuo metu T. B. buvo nepakaltinamas. Bylos duomenys patvirtina, jog T. B. iki įvykio kelis mėnesius nuolat vartojo alkoholinius gėrimus. Ligoninėje atsidūrė dėl ūmaus apsinuodijimo amoniaku, kurio išgėrė vietoj širdies lašų sutrikus sveikatai.

Lietuvos apeliacinis teismas, siekdamas pašalinti bet kokias abejones dėl apelianto psichikos būklės tiek nusikalstamos veikos padarymo metu, tiek po jos, T. B. buvo paskyręs  stacionarią teismo psichiatrijos ekspertizę. Ekspertai T. B. nustatė psichikos ir elgesio sutrikimus dėl alkoholio vartojimo, psichozinį sutrikimą, priklausomybės sindromą, nurodė, jog nusikalstamos veikos padarymo metu jis negalėjo suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti.

Apeliacinės instancijos teisme apklaustas ekspertas paaiškino, jog teisės aktai nereglamentuoja priverstinio gydymo nuo alkoholizmo, todėl ekspertai gali tik rekomenduoti priklausomybės ligų specialisto stebėjimą. Šiuo metu T. B., nepaisant nustatytų psichikos ir elgesio sutrikimų, vartojant alkoholį ir priklausomybės, gali suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti. Jam rekomenduojama lankytis pas priklausomybės ligų psichiatrą ir būti jo stebimam.

Lietuvos apeliacinis teismas raštu kreipėsi į medicinos įstaigą pagal T. B. gyvenamąją vietą, informavo apie byloje nustatytą išteisintojo sveikatos būklę, kad būtų sprendžiamas klausimas dėl jo įtraukimo į asmenų, sergančių priklausomybės ligomis, įskaitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių