VU studentas pusę metų keitė dėstytojų įvertinimus

Vilniaus universiteto (VU) studentas Justinas V., kuriam dėl akademinių skolų grėsė pašalinimas iš valstybės finansuojamos vietos universitete, savo kompiuteriu sugebėjo prisijungti prie dėstytojų administruojamos informacinės sistemos ir sau bei kitiems studentams pakeisdavo jų įvertinimus, rašo portalas delfi.lt.

Tai paaiškėjo Lietuvos kriminalinės policijos biurui (LKPB) ir Vilniaus apygardos prokuratūrai atlikus ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prisijungimo prie VU informacinės sistemos.

22 metų Justinas V., kuris po nustatytų faktų buvo priverstas palikti VU, įvertinimus pakeitė net 27 kartus – visa tai padarė per 8 mėnesius. Prisijungimui prie VU sistemos studentas naudojo universiteto dėstytojų prisijungimo duomenis ir slaptažodžius.

Apie neeilinius Justino V. sugebėjimus žinojo ir ne vienas jo bendrakursis – už dėstytojų įvertinimų pakeitimą studentas iš jų gaudavo simbolinį atlygį. Paaiškėjo, kad Justinui V. buvo mokama nuo 140 iki 300 Lt – esą per 8 mėnesius jis galėjo „užsidirbti“ ne daugiau kaip 1 300 Lt.

Pareigūnai nustatė, kad Matematikos ir informatikos fakultete studijavęs Justinas V. įvertinimus pakeitė ne tik sau, bet ir 10 studentų.

Ikiteisminio tyrimo metu sulaikytas Justinas V. nė neslėpė, kad jam net nereikėjo didelių pastangų norint įsilaužti į VU Informacinę sistemą – internete į paieškos sistemą „Google“ įvedęs tam tikrus žodžius atrado universiteto universitetinio puslapio struktūrą.

Netrukus studentas pastebėjo, kad tinklalapis nėra apsaugotas ir prisijungė prie VU duomenų bazės. Čia atrado įvertinimo sistemą administruoti galinčių dėstytojų prisijungimo duomenis ir slaptažodžius.

Studentas aiškino, kad nusprendė pakeisti dėstytojų įvertinimus, nes VU studijavo valstybės finansuojamoje vietoje, tačiau jam dėl akademinių skolų grėsė pašalinimas. Tokiu atveju jam būtų kilusi pareiga grąžinti 1 semestro studijų kainą bei sumokėti į valstybės biudžetą pinigus už pašalinimą iš universiteto.

Pakeitęs savo įvertinimus Justinas V. apie tai papasakojo savo draugams.

Pareigūnai nustatė, kad Justinas V. vertinimus pagerindavo keliais balais, tačiau būdavo ir tokių atvejų, kai studentams būdavo neleidžiama laikyti egzamino, o jis įrašydavo, kad dėstytojas jį įvertino 5 ar 7 balais.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai Justinui V. iškeltą bylą nusprendė baigti baudžiamuoju procesu – šiuo metu kitame universitete studijuojantis vaikinas buvo pripažintas kaltu dėl galimo sukčiavimo, neteisėto poveikio elektroniniams duomenims koreguojant sau dėstomų dalykų įvertinimu bei neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad Justinas V. per metus turės sumokėti 62 MGL dydžio (8 060 Lt) baudą. Be to, iš jo buvo konfiskuotas kompiuterio sisteminis blokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
studenta reiktu paskatinti premija uz isradinguma, o nubeusti tuos, kurie paliko neapsaugota universiteto duomenu baze sudarydami galimybe pasaliniams prisijungti ne tik prie studentu vertinimo sistemos.

Klaipėdietė.

Klaipėdietė. portretas
Į studentą įkibo, o į Uspaskichą neįkimba ir viskas. Jis ir toliau šaiposi iš visų.

Vytui

Vytui portretas
Taigi, tas buves studentas ir buvo "paskatintas" 62 MGL dydžio (8 060 Lt) "premija" uz sukciavima ir aferizma ;) Aferistas, jis yra visur aferistas, ir priimtas kazkur i darba ir toliau ieskos kaip... vogti. Beje, Vytai, kai apvoga tavo namus, toki "gudru" vagi, sugebejusi isibrauti i tavo raktu ir gal net signalizacija apsaugota tvirtove irgi gal siulysi nebausti, o paskatinti premija? O kiek tokiu "gudruciu" sedi valdzios instiutucijose, ir kai jie apvagineja (labai isradingai!) likusiu avinu banda, tie kai kurie is ju, visokie vytai, zavisi ju gudrumu, "sugebejimu gyventi", todel patys tera avigalviai ir uzima jiems prideramas vietas kaip ir dera bukiems avigalviams, o anie - vazineja atostogoms i havajus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių