Vilkaviškio rajone kariai iškasė didelį kiekį sprogmenų

Kariuomenės išminuotojai Vilkaviškio rajone, Virbalio miestelyje, aptiko ir išvežė sunaikinti didelį kiekį sprogmenų, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Pranešimą apie Virbalyje rastus daiktus, panašius į sprogmenis, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai gavo antradienį. Į įvykio vietą nuvykę Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai identifikavo du 150 mm artilerijos sviedinius.

Kariai, remdamiesi vietos gyventojų liudijimais apie Antrojo pasaulinio karo metais čia buvusias vokiečių pozicijas, minų ieškikliu patikrino vietovę ir rado dar daugiau nuo karo metų likusių vokiečių gamybos sprogmenų.

Į įvykio vietą išvyko karių išminuotojų pastiprinimas. Iš viso aptikti 38 vienetai 105 mm artilerijos sviedinių, 26 vienetai 75 mm artilerijos sviedinių, devyni vienetai 150 mm artilerijos sviedinių, šeši „Panzerschreck“ 88 mm sviediniai, keturi vienetai 88 mm artilerijos sviedinių, trys vienetai 81 mm minosvaidžio minų ir 39 metų senumo rankinė granata.

Virbalyje rasti sprogmenys buvo sunaikinti kitą dieną Kazlų Rūdos poligone. Sprogmenų neutralizavimo operacija vyko ištisą dieną.

Lietuvoje nuolat yra randama nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų likusių nesprogusių sprogmenų. Sprogmenimis yra užteršti ir buvę sovietų kariuomenės poligonai. Kariuomenės išminuotojų duomenimis, nuo 1994 metų dėl neatsakingo elgesio su rastais sprogmenimis Lietuvoje žuvo ar buvo sužalota apie dešimt žmonių.

Siekiant valyti Lietuvos teritorijas nuo likusių nesprogusių šaudmenų ir naikinti juos, 2003 metais. Juozo Vitkaus inžinerijos batalione Kaune buvo suformuota Sprogmenų neutralizavimo kuopa, kurios skyriai dislokuoti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Alytuje, Klaipėdoje bei Tauragėje.


Šiame straipsnyje: sprogmuo

NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
gal galima būtų pritaikyt kovose su rusais

to jonas

to jonas portretas
dink nuo vaizdo landsbergieti :-) Blin,psicihiniai ligoniai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių