Už žuvusį nelegaliai dirbusį samdinį nuteisė ūkininką

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas, ketvirtadienį apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, patvirtino darbų saugos reikalavimus pažeidusio ūkininko kaltę dėl samdinio žūties.

Pasak prokuratūros pranešimo, nutarta, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu A.S. buvo pagrįstai paskirta prokuroro siūlyta trejų metų laisvės atėmimo bausmė ir priteistas 40 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimas nukentėjusiajai. 

Nuteistajam bausmės vykdymas atidėtas vieneriems metams ir šešiems mėnesiams, jis įpareigotas per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį neišvykti iš gyvenamosios vietos be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. 

Pernai rugpjūčio pabaigoje Panevėžio rajono Paliūniškio kaimo ūkininko nelegaliai samdomas 39 metų to paties kaimo gyventojas, dirbęs grūdų sandėlyje, įkrito į saugos ženklais nepažymėtą, be įrengtų apsauginių įtaisų ir neuždengtą transporterio šachtą - patekęs tarp transporterio juostos ir veleno darbininkas buvo mirtinai sužalotas. 

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro teigimu, šioje byloje buvo ištirtos prieš metus per javapjūtę įvykusio nelaimingo atsitikimo aplinkybės ir priežastys. Nustatyta, kad darbdavys pažeidė darbų saugos įstatymuose ir kituose teisės aktuose nustatytus darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimus ir dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas. 

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai kartu su apylinkių kolegomis šiuo metu organizuoja ir kontroliuoja 13 ikiteisminių tyrimų dėl nelaimingų atsitikimų, kurie dažniausiai atsitinka todėl, kad įmonių vadovai ir barų meistrai, atsakingi už darbe esančių žmonių gyvybę ir sveikatą, nepaiso visų darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų. 

Neseniai prokuroro prašymu už nelaimingą atsitikimą darbe, kai per vienos bendrovės ekskavatorininko neatsargumą buvo mirtinai sužalotas darbininkas, šio įvykio kaltininką A. J. Panevėžio miesto apylinkės teismas nuteisė ketverių metų trijų mėnesių laisvės atėmimu, bausmės vykdymas atidėtas pustrečių metų.

Bendrovės vadovui ir meistrui paskirtos baudos už darbų saugos reikalavimų nepaisymą, priteisti civiliniai ieškiniai žalai atlyginti. 

Pernai prokuroro prašymu dėl tris biržiečių gyvybes atėmusio katilo sprogimo kaltu pripažintas bendrovės vadovas L.V., Biržų rajono apylinkės teismo nuosprendžiu jam paskirta daugiau nei 9 tūkst. litų bauda, nukentėjusiems atlyginta žala. 

Prokurorai, gavę Valstybinės darbo inspekcijos specialistų išvadas dėl darbo saugos pažeidimų, organizuoja ikiteisminius tyrimus ir nustatytus darbininkų žūties kaltininkus, kartu su baudžiamojoje byloje surinktais įrodymais, perduoda teismui. Prireikus gina nukentėjusiųjų - žuvusiųjų darbe artimųjų interesus aukštesnės instancijos teismuose, siekdami įrodyti darbdavių kaltę dėl pažeistų įstatymų ir padėti priteisti žalos atlyginimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių