Už šnipinėjimą kalėjęs paramedikas iš valstybės gaus kompensaciją

Už šnipinėjimą Baltarusijai nuteistas ir kalėjęs buvęs kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas iš valstybės prisiteisė 1,5 tūkst. eurų žalą už tai, kad nuosprendžio laukė perpildytoje kalėjimo kameroje.

Šią neturtinę žalą nuteistajam, kuris jau atliko bausmę, trečiadienį priteisė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

A. Ošurkovas Lukiškėse praleido 748 paras – jis laikytas nuo 2014 metų vasario iki 2016 metų balandžio. Tuo metu jam taikytas kardomasis kalinimas, nes teismas nusprendė, kad nusikaltimais Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai kaltinamas asmuo nuosprendžio turi laukti už grotų.

Teismui jis skundėsi, kad buvo kalinamas kamerose, kurios neatitiko ploto normų asmeniui, higienos normų reikalavimų, buvo netinkama ventiliacija. Vyras skundėsi, kad nelaisvėje buvo drėgna, šalta, tamsu, kamerose buvo pelėsis ir parazitai, o kalėjimo administracija nedavė valymo priemonių. Be to, nebuvo tinkamai pasirūpinta patalyne, rankšluosčiais.

Bylą teismas išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka šalims nedalyvaujant. A. Ošurkovas prašė jam priteisti 7 tūkst. 500 eurų.

Teismas konstatavo, kad Lukiškių kalėjime pareiškėjui teko mažas plotas, kamerų plotą papildomai mažino jose esantys baldai. Nors buvo sudaryta galimybė pasivaikščioti vieną valandą gryname ore, tačiau likusį paros laiką – iš viso 152 paras – jis turėdavo praleisti perpildytose kamerose.

Pasak teismo, naudojantis sanitariniais įrenginiais pareiškėjui nebuvo užtikrinamas privatumas, vienoje kameroje jis laikytas sąlygomis, neatitinkančiomis higienos normų reikalavimų, nustatytų dirbtiniam dieniniam apšvietimui, kitose kamerose sienų, lubų būklė nebuvo tinkama, jos neremontuotos, nebuvo išduotos valymo priemonės, buvo nešvarus unitazas.

Be to, teismo vertinimu, buvo pažeista pareiškėjo teisė per 10 dienų po nuosprendžio įsiteisėjimo būti perkeltam į Vilniaus pataisos namus, todėl jis laikytas Lukiškių kalėjime 21 diena ilgiau.

Buvusiam Lietuvos kariuomenės paramedikui A. Ošurkovui nuosprendį Vilniaus apygardos teismas paskelbė 2016 metų kovo 4 dieną. Nei nuteistasis, nei prokuratūra jo neskundė.

Rinko karinę informaciją

Anot teismo, tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje vyras rinko informaciją, susijusią su Lietuvos karine technika, karių rengimo programomis, kariuomenės objektais, karių lojalumu savo valstybei.

Šią informaciją kaltinamasis perduodavo Baltarusijos žvalgybos agentui, su kuriuo bendraudamas naudojosi priedangos patalpomis, keitė telefonų tinklus.

Teismas skyrė minimalią bausmę, atsižvelgęs, kad jis anksčiau nebuvo teistas, prisipažino padaręs nusikaltimą ir padėjo jį išaiškinti. Už šnipinėjimą Lietuvoje gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki 15 metų.

A. Oršukovas buvo sekamas nuo 2012 metų rugpjūčio iki 2014 metų sausio, kai buvo sulaikytas.

Uždaruose posėdžiuose bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad 2006 metais A. Ošurkovas, dirbdamas ir gyvendamas Baltarusijoje, Minske, susitarė su Baltarusijos žvalgybos organizacijos vadovu Sergejumi Kurulenka, kad grįžęs į Lietuvą ir pradėjęs privalomąją karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje už piniginį atlygį perduos jam Baltarusijos žvalgybos organizaciją dominančią informaciją apie Lietuvos kariuomenę.

Sugrįžęs į Lietuvą ir atlikdamas privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, A. Ošurkovas vykdė S. Kurulenkos pavestą užduotį: rinko ir perduodavo tarnybos paslaptį sudarančią informaciją. Kaltinamasis šią informaciją fotografavo, užrašinėjo, braižė projektų schemas ar planus, stebėjo juos ir įsiminė, betarpiškai bendravo su tarnybą atliekančiais kariais, klausėsi jų pokalbių, persirašė karių duomenis iš dokumentų, kuriais galėjo pasinaudoti tarnybos metu.

S. Ošurkovas jau yra laisvėje – šiemet sausį jis baigė atlikti bausmę ir buvo paleistas iš pataisos namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
O kiek tokių kaip šis žmogus,kurie sulaikyti laikomi nežmoniškomus sąlygomis.Lietuva turbūt bankrutuotų ,jeigu visi pasektų šio žmogaus pavyzdžiu.Nemanau kad šis žmogus buvo nusikaltėlis ir reikėjo jį nuteisi ir įkalinti.Tuo metu Lietuva buvo valdoma Tarybų sąjungos,tiesiog dauguma žmogių nežinojo kam paklusti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių