Už bandymą nužudyti kūdikį nuteista plungiškė kalės trumpiau

  • Teksto dydis:

Aukščiausiasis Teismas antradienį trejais metais sumažino laisvės atėmimo bausmę Plungės rajono gyventojai Irmai Burvienei, kuri pripažinta kalta dėl pasikėsinimo nužudyti savo naujagimį.

Apeliacinio teismo nuosprendžiu moteriai buvo skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė. Dabar ji sutrumpinta iki penkerių metų. Byla teismuose buvo nagrinėjama ne viešuose teismo posėdžiuose, teismai išsamiai motyvų nekomentuoja.

„Išimtinių aplinkybių visuma sudaro sąlygas pašvelninti bausmes. 8-erių metų laisvės atėmimo bausmė neatitinka teisingumo principų“, – sakė teisėjas Armanas Abramavičius, jo žodžius perdavė teismo atstovė spaudai Živilė Jokimaitė-Dolgich.

Buvo išteisinta

Anksčiau moteris buvo visiškai išteisinta dėl naujagimio nužudymo, tačiau šiemet kovą Apeliacinis moterį pripažino kalta.

Kaip skelbė Apeliacinis teismas, byloje surinkti ir ištirti įrodymai neabejotinai patvirtina, kad I. Burvienė iš anksto planavo nužudyti gimusį vaikelį, pagimdžiusi neketino jo auginti.

Byloje nustatyta, kad moteris nėštumą slėpė ne tik nuo savo bendradarbių, bet ir nuo artimiausių žmonių – savo šeimos ir gydytojų. Bendradarbiams ji neigė esanti nėščia, skundėsi turinti sveikatos problemų, nėštumą bandė maskuoti apranga. Laukdamasi vaiko I. Burvienė į medikus dėl nėštumo nesikreipė, tuo tarpu lankydamasi pas psichiatrę, kuri jai taikė medikamentinį gydymą, šią aplinkybę nuslėpė.

Pasak teismo, turėdama išankstinę nuostatą tyčią atsikratyti naujagimiu, I. Burvienė nėštumo laikotarpiu vartojo kūdikiui galinčius pakenkti raminamuosius vaistus, dirbo sunkius fizinius darbus, nors turėjo galimybę darbe dirbti lengvesnį darbą, laikėsi dietos. Be to, aplinkybę, kad moteris nesiruošė auginti savo kūdikio patvirtina ir tai, kad ji nesirūpino jokiais vaikelio auginimui reikalingais daiktais.

Kūdikį paslėpė šaldiklyje

Bylos duomenimis, I. Burvienė nuosekliai siekė atsikratyti naujagimiu, nuslėpti įvykusį gimdymą. Pagimdžiusi kūdikį moteris neįsitikino jo gyvybingumu, užspaudė burną, įdėjo į maišelį ir paslėpė šaldiklyje, vėliau išmetė į konteinerį.

Plungės rajono gyventoja augina kelis vaikus. Moteris anksčiau nebuvo teista, taip pat nebausta administracine tvarka, darbe buvo charakterizuojama teigiamai.

Nusikaltimas paaiškėjo tik po to, kai apie galimą nėštumą ir galimai gimusį bei pradangintą kūdikį buvo anonimiškai pranešta teisėsaugos institucijoms. Naujagimio lavonas taip ir nebuvo surastas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių