Tyrėjai: kovoti su cigarečių kontrabanda reikia ES lygmeniu

  • Teksto dydis:

Lietuvai kovojant su cigarečių kontrabanda, trūksta Europos Sąjungos (ES) politinio spaudimo Baltarusijos ir Rusijos gamintojams, kad jie atsakingai prekiautų savo produkcija. Lietuvos cigarečių kontrabandą tyrę ekspertai sako, kad taip pat būtina stiprinti sienos apsaugą ir muitinės darbą.

„Lietuvai išvada būtų tokia - nereiktų sureikšminti baudžiamųjų sankcijų. Dažniausiai baudžiami asmenys yra vairuotojai, o prekeiviai - smulkieji varžteliai. Reikia kontroliuoti ir sulaikyti pažeidėjus, bet giluminės priežastys yra platesnės. Viena - tai kontrabandos organizatoriai, kurie retokai įkliūna teisėsaugai, o iš kitos pusės didelė problema yra tabako fabrikų komercinė politika, kuri, kalbant apie Gardino ir Kaliningrado fabrikus, nėra paremta sąžininga politika. Jie nedaro skirtumo, kam parduoda cigaretes - nusikaltėliams ar sąžiningiems pardavėjams“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė Lietuvos teisės instituto vyriausias mokslo darbuotojas Skirmantas Bikelis.

S. Bikelis kartu su kolegomis dvejus metus tyrė nelegalių cigarečių apyvartos reiškinį - su kontrabandinėmis cigaretėmis susijusias baudžiamąsias bylas ir smulkius nusikaltimus.

„Mes tyrėme smulkųjį lygmenį - cigarečių prekeivius, ir globalinį - cigarečių srautus, keliaujančius iš fabrikų. Reikėtų imtis veiksmų visos Europos Sąjungos lygmeniu. Tai galėtų būti politinis spaudimas tiek Baltarusijai, tiek Kaliningrado sričiai, kad jų tabako fabrikai vykdytų atsakingą komercinę politiką. Kita vertus, reikia stiprinti sienos apsaugą ir muitinės darbą. Tą mes darome jau dabar“, - tvirtino S. Bikelis.

Muitinės departamento vadovas Arūnas Adomėnas, pristatydamas tyrimą kalbėjo, kad cigarečių akcizai ateityje tik didės, todėl kartu gali augti ir kontrabandos mastai.

„Pagrindinis variklis yra kainų skirtumas. Panaikinus jį, būtų panaikinta ir problema. Čia yra pagrindinis kontrabandos variklis. Nebus pelno, nebus noro gabenti (...). Negalima mažinti akcizų, nes tada būtų mažinama sveikatos apsauga, todėl akcizai tik didės, o kontrabanda gali taip pat didėti“, - teigė A. Adomėnas.

Anot pareigūno, su kontrabanda sunku kovoti, nes sankcijos nėra labai didelės.

„Sankcijos nėra tokios baisios, kaip kitų kontrabandos rūšių. Pati prekė yra labai patogi transportavimui. Pelningumas yra labai didelis, o rizika sąlyginai nedidelė. Muitinė negali patikrinti visų automobilių, vykstančių per sieną“, - teigė A. Adomėnas.

Lietuvos teisės instituto tyrimas „Neteisėta akcizinių prekių apyvarta kaip daugiaplanis socialinis reiškinys ir jo kontrolės problemos“ buvo atliekamas nuo 2014 metų balandžio iki šių metų rugsėjo. Jo metu taip pat apžvelgta įvairių ES šalių teisinė aplinka, kovojant su kontrabanda.

Tyrimų ir audito bendrovės KPMG birželio viduryje atliktas visos Europos kontrabandinių cigarečių srautų tyrimas parodė, kad nelegalios cigaretės Lietuvoje pernai sudarė 18,7 proc. visos tabako gaminių rinkos - 9,6 punkto mažiau nei 2014 metais (28,3 proc.). Tyrimo duomenimis, dėl šios kontrabandos Lietuvos biudžetas per metus negavo apie 66 mln. eurų pajamų.

Muitinės departamento pernai rugpjūtį atlikto išmestų cigarečių pakelių tyrimo duomenimis, kontrabanda sudarė 19,7 proc. rinkos - mažiausiai nuo tyrimo pradžios 2010 metais. Daugiausiai tokių cigarečių rasta Šalčininkuose (54 proc.) ir Švenčionyse (43 proc.) - rajonuose, kurie ribojasi su Baltarusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių