Terorizmu kaltinamam airiui siūloma skirti 10 metų nelaisvės

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra prašo teismo skirti 10 metų nelaisvės Airijos piliečiui Michaelui Campbellui (Maiklui Kembelui), kuris anksčiau buvo išteisintas dėl rengimosi tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“.

Baudžiamasis persekiojimas šioje byloje trunka jau beveik devynerius metus.

M. Campbellas Lietuvoje buvo sulaikytas 2008 metų sausį. Pirmąja instancija bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas Airijos pilietį 2011 metais nuteisė 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą. Lietuvos apeliacinis teismas 2013 metais jį išteisino, nusprendęs, kad kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė Apeliaciniam teismui iš naujo peržiūrėti bylą. Pirmadienį šis teismas išklausė prokuroro ir advokatės pasisakymų.

„Teismo prašau kitokiu būdu subendrinti bausmes. Pirmosios instancijos teismas padarė išvadas, neatitinkančias bylos aplinkybių – pašalino kai kurias kaltinimo nurodytas aplinkybes, bausmes ir neteisingai jas subendrino“, – BNS antradienį sakė prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Nauja prokuratūros bausmė siūloma atsižvelgus į tai, kad bylos nagrinėjimo metu pasikeitė įstatymai.

M. Campbellas Vilniuje vykdančiame teismo procese nedalyvauja, jis iš Lietuvos išvyko 2013 metais po išteisinamojo nuosprendžio.

Anot prokurorų, M. Campbellas ketino Lietuvoje įsigyti plastikinių sprogmenų, automatų, snaiperių šautuvų ir pistoletų, o britų agentas sakė, kad „Tikroji Airijos respublikonų armija“ ginkluotei įsigyti skyrė 100 tūkst. eurų.

M. Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento. Iki išteisinimo daugiau kaip penkerius metus jis buvo suimtas.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M. Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Jis pats tikino tapęs Britanijos ir Lietuvos žvalgybos pareigūnų provokacijos auka.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
no coment ... pries 9 metus bande sukurpt byla --nepavyko, dabar pakeite ,,,istatymus,,, ir galim is naujo jau nuteist kaip kalta ... BLT cia teisine valstybe ????? ar kazkokiu neadekvaciu pridurku sutve ???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių