Telefoniniams sukčiams įkliuvusią buhalterę išgelbėjo bankas

  • Teksto dydis:

Keliose bendrovėse buhaltere dirbanti moteris praėjusią savaitę Kaune telefoniniams sukčiams buvo pervedusi 30 tūkst. eurų. Nepakliūti pinigams į sukčių rankas padėjo banko saugumo specialistai, kurie operatyviai sureagavo ir pinigus išsaugojo, neleisdami juos išgryninti nusikaltėliams.

Banko klientų informacijos telefonu paskambinusi moteris pranešė, kad ką tik greičiausiai tapo telefoninių sukčių auka – Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) darbuotoju prisistatęs asmuo ją perspėjo, kad esą bandoma įsilaužti į jos banko sąskaitą. Siekiant užkirsti tam kelią, būtini jos prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenys.

Kaip pranešė bankas, FNTT darbuotoju save įvardinusio ir tikra pavarde prisistačiusio vyro skambutis moteriai iš pradžių įtarimų nesukėlė, tačiau kai balsas telefono ragelyje liepė padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis ir saugumo kodo generatoriaus skaičius, moteris ėmė įtarti klastą.

„Manęs paprašė ir prisijungimo, ir pavedimo patvirtinimo kodų. Aš dar sudvejojau, bet vis tiek pasakiau. Ir tik tada supratau, kad įvyko kažkas siaubingo, mane apėmė panika, puoliau visiems skambinti“, ‒ nemalonią istoriją prisimena buhalterė.

Pasak moters, sukčiai tikriausiai žinojo, kad ji tvarko kelių bendrovių sąskaitas. Vienoje iš sąskaitų buvo 30 tūkst. eurų. Nieko nelaukę nusikaltėliai atliko pavedimą į kito banko sąskaitą, o vienas iš jų bendrininkų jau laukė eilėje to banko klientų aptarnavimo padalinyje, ketindamas išsigryninti ką tik pagrobtus pinigus.

Banko darbuotojai operatyviai atliko būtinus veiksmus, kad pinigai būtų išsaugoti. Tačiau net ir supratę, kad liko demaskuoti, apgavikai grobio paleisti nenorėjo ir dar bent 5 kartus tiek tą pačią, tiek kitą dieną moterį terorizavo skambučiais.

„Jie visaip mane kamantinėjo, kas nutiko. Supratę, kad telefonu nieko nepeš, sukčiai ėmė reikalauti su jais susitikti, kad atneščiau jiems tuos 30 tūkstančių“, ‒ sukčių įžūlumu ir atkaklumu stebėjosi moteris.

Šis atvejis dar kartą parodo, kad ant sukčių kabliuko gali užkibti net atsargiausi ir finansiškai išsilavinę asmenys, įmonių buhalteriai. Ši moteris finansų srityje dirba 20 metų.

Psichologinis spaudimas, realistiškos istorijos, naudojami teisėsaugos institucijų pavadinimai, tikros pavardės ir sukeliama skubėjimo atmosfera trukdo blaiviai įvertinti situaciją. Gyventojai turi žinoti, kad nei FNTT, nei kitos valstybės institucijos telefonu niekada nereikalauja gyventojų elektroninės bankininkystės prisijungimo kodų ar kitos asmeninės informacijos.

Patariama, visų pirma, nedelsiant nutraukti pokalbį su galimu sukčiumi, o jei prisijungimo duomenys vis dėlto atskleisti ‒ kuo skubiau informuoti savo banką bei policiją.

Apie įvykį Kaune taip pat pranešta policijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių