Teismui perduota korupcija įtariamų Medininkų posto muitininkų byla

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos prokuratūra nagrinėti apygardos teismui perdavė 29 Medininkų kelio posto pareigūnų baudžiamąją bylą. Kaltinimai jiems pateikti dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Per tyrimą nustatyta, kad kai kurie Medininkų kelio poste dirbę pareigūnai, tikrinę į Lietuvą atvykstančius krovininius automobilius, iš vairuotojų rinkdavo teisės aktų nenumatytas rinkliavas už muitinės procedūrų įforminimą, t.y. už tiesioginių savo pareigų atlikimą.

Įtariamieji dirbo pasienyje su Baltarusija esančiame Medininkų kelio poste. Muitinės departamentas yra teigęs, kad tai didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Pasak prokuratūros pranešimo, iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pateikti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino savo kaltę, dėl jų jau priimti ir įsiteisėję baudžiamieji įsakymai, kuriais jiems skirtos baudos. Vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas.

Baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų dokumentų.

Pernai gruodžio 5 dieną Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba ir Muitinės kriminalinė tarnyba po ilgalaikio tyrimo sulaikė 30 Medininkų kelio posto korupcine veikla įtariamų pareigūnų.

Per pirmąjį šių metų pusmetį užfiksuota daugiau kaip 500 atvejų, kai muitinei pateikiamuose dokumentuose rasta į vidų įdėtų pinigų. Pasiteiravus vairuotojų, iš kur dokumentuose atsirasdavo pinigai, pastarieji aiškindavo, kad pinigus dokumentuose palikdavo atsitiktinai.

Pareigūnai, dokumentuose aptikę "pamirštus" pinigus, juos grąžina vairuotojams ir įspėja juos apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę už bandymą papirkti muitinės pareigūną, o jų gabenamus krovinius detaliai patikrina. Apie galimą bandymą papirkti pareigūnus visada informuojami transporto įmonių vadovai. Nustačius, kad pinigai pareigūnams duodami siekiant išvengti pažeidimų fiksavimo, pradedami ikiteisminiai tyrimai. Nuo šių metų sausio pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai dėl galimo muitinės pareigūnų papirkimo.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, atliko Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.


Šiame straipsnyje: muitininkaikorupcijateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių