Teismas nusprendė: vogtą mašiną įsigijusi pora atgaus sumokėtus pinigus

  • Teksto dydis:

Automobilį pirkę ir į valstybinę įmonę „Regitra“ iškart nevykę sutuoktiniai vėliau sužinojo, kad įsigyta transporto priemonė nuo 2011 metų ieškoma kaip vogta Lenkijoje.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų sprendimu pirkimo-pardavimo sutartis buvo pripažinta negaliojančia, todėl Telšių rajono gyventojai pardavėjas šiaulietis turės sugrąžinti pinigus ne tik už automobilį, bet ir jo remontą bei bylinėjimosi išlaidas.

Teismas netenkino tik civilinio ieškinio neturtinei žalai atlyginti. Šiaulių apygardos teismas minėtą sprendimą paliko nepakeistą, pranešė teismas.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų sprendimu ieškovei iš atsakovo priteista 2,3 tūkst. eurų, sumokėtų už parduotą automobilį, 400 eurų nuostolių ir 642 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Atsakovas turės sumokėti dar 300 eurų ieškovės bylinėjimosi išlaidų apeliacinės instancijos teisme.

„Pirkėjas, iš kurio teisėsaugos institucijos paima vogtą automobilį, gali reikalauti iš pardavėjo grąžinti sumokėtą kainą. Pirkėjas, žinodamas, kad jam parduodamas turtas, į kurį pretenzijas ateityje gali pareikšti kiti asmenys – teisėti turto savininkai, nesudarinėtų tokio sandorio, – sako bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Silvijus Balčytis.

Pasak teisėjo, pardavėjui pardavus jam nepriklausantį daiktą, pardavėjas ne tik privalo pirkėjui grąžinti sumokėtą kainą, bet ir atlyginti šio patirtus nuostolius.

Byloje nebuvo ginčijamas faktas, kad automobilis buvo vogtas, tačiau atsakovas teigia šios aplinkybės nežinojęs, nors ir buvo susidūręs su sunkumais įregistruojant Vokietijoje pirktą automobilį.

Teismas konstatavo, kad atsakovas bylos nagrinėjimo metu iš esmės sutiko su reikalavimu grąžinti už automobilį gautą pinigų sumą, tačiau ginčijo sumos dydį (pirkimo-pardavimo sutartyje buvo nenurodyta automobilio kaina), taip pat nesutiko atlyginti ieškovės patirtų nuostolių ir neturtinės žalos.

Nagrinėjamu atveju konstatuotina, kad ginčo automobilis tiek atsakovui jį parduodant ieškovei, tiek atsakovui jį įsigyjant Vokietijoje buvo ieškomas kaip vogtas, todėl atsakovas realiai nuosavybės teisės į šį automobilį neįgijo, dėl ko negalėjo jo parduoti ir ieškovei.

Be to, teismo vertinimu, automobilio pardavėjas yra verslininkas (nuolat užsienyje perka automobilius), todėl jam taikomi aukštesni atidumo, protingumo ir pareigingumo reikalavimai.

Surinkti įrodymai ir nustatytos aplinkybės leidžia nuginčyti atsakovo nuosavybės teisę į automobilį patvirtinančius registravimo duomenis – ginčo automobilio registraciją Vokietijoje atsakovo, kaip teisėto savininko, vardu.

Anot teisėjo S. Balčyčio, nagrinėjamoje situacijoje įstatymas nenustato, kad pirkėjui turėtų būti atlyginama neturtinė žala. Be to, teismas  konstatavo, kad pirkėja irgi nebuvo pakankamai atsargi.

Ieškovė prašė 1000 eurų neturtinei žalai atlyginti.

„Kad dėl tokių situacijų netektų bylinėtis, asmenys, pirkdami transporto priemones, neturėtų skubėti. Pirkėjai, prieš perduodami pinigus pardavėjui, turėtų patikrinti transporto priemones „Regitra“, kur paaiškėtų, ar jos nėra ieškomos kaip vogtos, ar nėra areštuotos, įkeistos, ar pardavėjas yra jos savininkas ir pan.“, – sakė teisėjas.

Taip pat būtina pirkimo-pardavimo sutartyje nurodyti tikrą transporto priemonės kainą, norint atgauti visą už ją sumokėtą sumą.

Telšių rajono gyventojas internete pagal skelbimą surado automobilį, kurį žmonos vardu nupirko 2017 metų sausio 1-ąją. Pirkėjas ir pardavėjas pasirašė laisvos formos pirkimo-pardavimo sutartį. Vyras už mašiną sumokėjo 2,3 tūkst. eurų.

Techninės apžiūros centre paaiškėjo, kad automobilis yra techniškai netvarkingas, todėl už automobilio remontą sumokėjo apie 400 eurų.

Sausio 10-ąją sutuoktiniai nuvyko į „Regitrą“ Telšių filialą žmonos vardu priregistruoti automobilio. „Regitroje“ sutuoktiniai sužinojo, kad minėtas automobilis nuo 2011 metų pavasario yra ieškomas, nes buvo pavogtas Lenkijoje.

Todėl policija paėmė automobilį ir perdavė draudimo bendrovei. Sutuoktiniai liko be mašinos ir pinigų.

Pardavėjas policijai paaiškino, kad 2015 metų gegužę Vokietijoje, automobilių pardavimo aikštelėje, pats asmeniškai pirko automobilį, kurį registravo savo vardu. Registruojant mašiną jis sužinojo, kad dėl automobilio yra tam tikrų problemų. Vyrą apklausė policija, tačiau vėliau leido registruoti.

Kodėl automobilis nebuvo sulaikytas – nėra žinoma. Vyras automobiliu grįžo į Lietuvą ir 2017 metų sausio pradžioje jį pardavė.

Lietuvoje policija nepradėjo ikiteisminio tyrimo, nes nebuvo surinkta duomenų, kad pardavėjas būtų padaręs nusikalstamą



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Kam neaišku,kad vagys yra Vokietijos policininkai arba jų bendradarbiai.Apklausė,įregistravo voktą automobilį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių