Teismas lapkritį imsis didžiausios korupcijos bylos Lietuvos muitinėje

  • Teksto dydis:

Lapkričio viduryje Vilniaus apygardos teismas imsis didžiausios korupcinio pobūdžio bylos Lietuvos muitinės istorijoje - joje kaltinimai pateikti 29 Medininkų kelio posto muitininkams.

Pirmadienį teismas susirinko į pirmąjį posėdį - atvyko visi kaltinamieji, tačiau paaiškėjo, kad trys iš jų neturi advokato. Vienas kaltinamasis pareiškė, kad norėtų valstybės skirto gynėjo.

"Nedalyvaujant kaltinamajam ar gynėjui, posėdis nėra galimas, tokios taisyklės. Šiandien išspręsime vieną klausimą, kada nagrinėsime bylą", - susirinkusiems pranešė teisėjas Algimantas Valantinas.

Teismui pradėjus tartis su kaltinamųjų gynėjais, paaiškėjo, kad iki lapkričio vidurio jie užsiėmę kitose bylose, todėl kitas posėdis muitininkų byloje gali vykti tik lapkričio 15 dieną.

"Visi turi būti suinteresuoti kuo greičiau išnagrinėti bylą ir priimti joje sprendimą", - sakė teisėjas ir įspėjo proceso dalyvius, kad jie dirbtinai nevilkintų bylos.

"Tai susiję su didelėmis išlaidomis, pirmiausia jūsų. Jeigu atvyksite į teismą, o posėdis nevyks, užtruks kelias minutes, visa diena gali būti sugadinta", - kalbėjo teisėjas.

Jis posėdžius su atvykusiais kaltinamųjų suplanavo iki kitų metų sausio.

Kaltinimai pasienyje su Baltarusija esančiame Medininkų kelio poste dirbantiems muitininkams pateikti dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Per tyrimą nustatyta, kad kai kurie Medininkų kelio poste dirbę pareigūnai, tikrinę į Lietuvą atvykstančius krovininius automobilius, iš vairuotojų rinkdavo teisės aktų nenumatytas rinkliavas už muitinės procedūrų įforminimą, t.y. už tiesioginių savo pareigų atlikimą.

Kaltinimai pateikti Ninai Novičkovai, Sauliui Kuksai, Valerijui Pavlovskiui, Sigitui Bukėnui, Arvydui Pranskui, Raimundui Šidlauskui, Arvydui Kadzevičiui, Aleksandrui Jelizarovui, Jonui Dzikevičiui, Gediminui Sobolevui, Jūratei Čebatoriūnienei, Giedriui Gabrusėnui, Artūrui Derviniui, Ryčiui Linkevičiui, Gediminui Keriui, Adui Trakymui,  Lilianai Usevičienei, Daivai Kriaučionienei, Danutei Gančierienei, Jurgitai Jakulevičiūtei, Eduardui Blinovui, Zigmui Jašinskiui, Miroslavui Jankovskiui, Algirdui Baronui, Andželai Rodzevičiūtei, Mariui Stračinskiui, Lidijai Blonskienei, Jurijui Beriozovui ir Vladui Korsakui.

Iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba buvo pateikti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino savo kaltę, dėl jų jau priimti ir įsiteisėję baudžiamieji įsakymai, kuriais jiems skirtos baudos. Vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas. Baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų dokumentų.

Korupcija įtariamus muitinės pareigūnus pernai gruodžio 5 dieną sulaikė Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba ir Muitinės kriminalinė tarnyba

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, atliko Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

Teisėsauga yra skelbsi, kad per pirmąjį šių metų pusmetį užfiksuota daugiau kaip 500 atvejų, kai muitinei pateikiamuose dokumentuose rasta į vidų įdėtų pinigų. Pasiteiravus vairuotojų, iš kur dokumentuose atsirasdavo pinigai, pastarieji aiškindavo, kad pinigus dokumentuose palikdavo atsitiktinai.

Pareigūnai, dokumentuose aptikę "pamirštus" pinigus, juos grąžina vairuotojams ir įspėja juos apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę už bandymą papirkti muitinės pareigūną, o jų gabenamus krovinius detaliai patikrina. Apie galimą bandymą papirkti pareigūnus visada informuojami transporto įmonių vadovai. Nustačius, kad pinigai pareigūnams duodami siekiant išvengti pažeidimų fiksavimo, pradedami ikiteisminiai tyrimai.

Nuo šių metų sausio pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai dėl galimo muitinės pareigūnų papirkimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių