Teisiami telefoniniai sukčiai netilpo salėje – teko būriuotis koridoriuje

  • Teksto dydis:

Šiaulių apylinkės teismui antradienį nepavyko pradėti nagrinėti sukčiavimų telefonu bylos – paaiškėjo, jog dalis kaltinamųjų nežino, kuo yra kaltinami, kitiems reikia rusų kalbos vertėjo. Kai kurie kaltinamieji atlieka bausmę už kitus nusikaltimus Alytaus patausos namuose. Per posėdį paaiškėjo, kad Alytaus pataisos namuose per ankšta patalpa, todėl kaltinamieji stovi koridoriuje.

Didelės apimties bylos posėdžius jau anksčiau buvo nuspręsta rengti ir teisme, ir pataisos namuose, kur bausmę atlieka dalis kaltinamųjų.

Kaip pranešė teismas, į posėdį antradienį neatvyko 5 kaltinamieji ir 7 advokatai. Iš viso yra 38 kaltinamieji ir 34 nukentėjusieji iš įvairių Lietuvos vietų. Vienu metu teismo posėdis vyko trijose vietose: Šiaulių apylinkės teismo dviejose salėse ir Alytaus pataisos namuose. Buvo naudojama įranga nuotoliniams teismo posėdžiams vykdyti. Į pagalbą pasitelkti teismo savanoriai.

Teisėjui buvo pareikšti trys nušalinimai, tačiau teisėjas nenusišalino.

38 asmenys (32 vyrai, 6 moterys) kaltinami sukčiavimu organizuotoje grupėje, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtu mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu bei valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu.

12 kaltinamųjų atlieka bausmę Alytaus pataisos namuose. Jie posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu. 8 kaltinamieji buvo etapuoti iš kitų pataisos namų ir tardymo izoliatorių. 18 kaltinamųjų yra laisvėje.

Iš 34-ių nukentėjusiųjų, vienas asmuo nesulaukė teismo posėdžio, nes pernai mirė, 13-ka nukentėjusiųjų iš anksto pateikė prašymus dėl nedalyvavimo. Į teismą atvyko 8 nukentėjusieji.

Prasidėjus teismo posėdžiui paaiškėjo, kad ne visi kaltinamieji yra susipažinę su kaltinamuoju aktu, kad dviem kaltinamiesiems reikia rusų kalbos vertėjų.

Šiaulių apylinkės teismas įpareigojo prokurorą įteikti kaltinamiesiems atspausdintus kaltinamuosius aktus ir užtikrinti kaltinamojo akto išvertimą į rusų kalbą. Teismas priėmė nutartį, kad į kitą teismo posėdį būtų atvesdinti kaltinamieji, kurie neatvyko šįkart. Atkreiptas dėmesys į tai, kad Alytuje kaltinamiesiems ir advokatams būtų užtikrintos tinkamos sąlygos dalyvauti nuotoliniame teismo posėdyje.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad kaltinamieji nuo 2012 metų birželio iki tų pačių metų lapkričio mėnesio skambino žmonėms ir įvairiais būdais bandydė išvilioti jų pinigus.

Kaltinamieji prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais. Dažniausiai skambinusieji bandė įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas „plaunami“ pinigai, todėl norint užkirsti kelią minėtiems nusikaltimams būtina padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus.

Bylos nagrinėjimas atidėtas spalio 5 dienai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių