Tauragėje galvijus laikė tragiškomis sąlygomis

  • Teksto dydis:

Tauragės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Tauragės VMVT) kreipėsi į Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais Būdviečių kaimo (Žygaičių sen., Tauragės r.) ūkyje.

Atlikdami planinį patikrinimą, Tauragės VMVT inspektoriai nustatė daug grubių pažeidimų. Tikrinimo dieną pagal ūkinių gyvūnų registro duomenis buvo užregistruotas 51, nors pats ūkininkas teigė laikantis 42 galvijus. Tiksliai suskaičiuoti inspektoriai neturėjo galimybės, o ūkinių gyvūnų apskaitos žurnale gyvulių judėjimo duomenys nebuvo pildomi. Dalis galvijų buvo tik su vienu ausų įsagu, kiti – iš viso be jų. Galvijų laikymo vietoje nebuvo taikomi biologinio saugumo reikalavimai.

Tvartas buvo kiauromis sienomis, neįrengta tinkama šėrimo ir girdymo įranga, teritorija netvarkinga, apkrauta pašaliniais, nenaudojamais daiktais (automobilių dalimis, buitine įranga, lentomis, vielomis), į kuriuos gyvūnai gali susižeisti. Aplink tvartą buvo sukaupti kalnai mėšlo, tyvuliavo srutų balos. Galvijai apkibę mėšlu, laikomi neatsižvelgiant į rūšį, amžių, fiziologijos ir elgsenos sąlygas, jiems nesudarytos sąlygos prigulti sausoje vietoje pailsėti. Pašarai buvo paskleisti ant mėšlo, stovėjimo vietose galvijai lakė srutas. Tvarte gulėjo nugaišusi karvė.

Ūkininko teigimu, visos melžiamos karvės yra užtrūkusios. Patikrinus pieno laikymo ir tvarkymo patalpą, ji buvo neprižiūrėta, nešvari, trūko priemonių asmens higienai užtikrinti. Pieno tvarkymo inventorius taip pat netvarkingas ir nešvarus, jame buvo laikomas sugedęs pienas.

Ūkį aptarnaujančio privatus veterinarijos gydytojo teigimu, ūkininkas dėl sergančių gyvulių į jį nesikreipė, nebuvo kreiptasi pagalbos ir į kitus veterinarijos gydytojus, nes apie gydymą ar atliktus profilaktinius darbus įrašų apskaitos žurnale nebuvo.

„Kadangi kritusiam gyvuliui laiku nebuvo suteikta kvalifikuota pagalba, tokį ūkininko poelgį galima traktuoti kaip žiaurų elgesį su gyvūnais. Ūkį aptarnaujantis privatus veterinarijos gydytojas nuo šiol stebės gyvulių sveikatos būklę ir nuolat informuos Tauragės VMVT, kol bus šalinami kiti nustatyti trūkumai“, – komentavo Tauragės VMVT viršininkas Kęstutis Patašius.

Tauragės VMVT įpareigojo ūkininką saugiai sunaikinti nugaišusią karvę šalutinių gyvūninių produktų utilizavimo įmonėje UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“. Sustabdytas pieno supirkimas iš šio ūkininko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

t

t portretas
Ar pati geria pamelzta piena,ne pienas,o sriutos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių