Statistika: smurto prieš vaikus nemažėja

Nors beveik prieš du mėnesius Seime priimtas sprendimas drausti bet kokias fizines bausmes vaikams, kol kas situacija nesikeičia.

Policija per šį laikotarpį, kai įstatymas priimtas, pradėjo daugiau ikiteisminių tyrimų nei pernai. Policijos teigimu, skaičiai didesni ne tik dėl augančio smurto prieš vaikus, bet dėl mažesnio visuomenės pakantumo tokiems atvejams.

Mažametei dėdė peršovė koją, vaikui lūžo kaukolė, nes buvo išmestas iš rankų. Tai paskutiniai rimti atvejai, kuriuos teko gydyti Santariškių klinikų Vaikų ligoninės gydytojams. Kasdien vien į šią ligoninę atvežama bent po vieną vaiką, kuris smurtą patyrė mokykloje, gatvėje ar namie.

Vaikai deginami cigarete, įvairiais skysčiais – arbata, sriuba, smurtautojai jiems sulaužo šlaunikaulius, žastikaulius, kitus kaulus.

Pasak Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Traumatologijos sk. vedėjos Jolantos Labanauskienės, vyresni vaikai gali papasakoti, ką jiems skauda ir kaip patyrė traumą, su kūdikiais yra sudėtingiau. Tėvai ne visada sako tiesą, tad medikai visuomet įvertina, kokio senumo traumos, ar nėra senesnių mušimo, lūžių žymių. Ir įtarus, kad prieš vaiką buvo smurtaujama, pranešama policijai, socialiniams darbuotojams.

„Statistika nepagerėjo. Kaip dirbti praktiškai, tada gal labiau žiūri ir matai“, – sako gydytoja J. Labanauskienė.

Policijos statistika iškalbinga. Praėjusiais metais nuo vasario 15-osios iki balandžio pirmosios smurto atvejų prieš vaikus registruota mažiau nei šiemet per tą patį laikotarpį. Jei pernai ikiteisminių tyrimų dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo ir fizinio skausmo sukėlimo buvo pradėta 268, tai šiemet – 351, per parą vidutiniškai po 7–8.

Pasak policijos pareigūnų, didėjantys ikiteisminių tyrimų skaičiai nereiškia, kad smurto prieš vaikus padaugėjo, tačiau po Kėdainių tragedijos, kai tėvai, įtariama, užmušė berniuką, o policija priėmė sprendimą viešinti visą informaciją apie bet kokį smurtą, žmonės tapo pilietiškesni.

„Mes tikrai matome, kad žmonės, turbūt matydami, kad tokia informacija yra viešinama žiniasklaidoje, kad dėl įvykių pradedami ikiteisminiai tyrimai, patys tapo aktyvesni, daugiau skambinti. Mes matome atvejų, kai ir kaimynai paskambina, ir patys nukentėję vaikai kreipiasi į policiją“, – sako Policijos departamento Komunikacijos sk. viršininkas Ramūnas Matonis.

Fizines bausmes Seimas uždraudė vasarį. Tiesa, tik po Kėdainių tragedijos. Iki tol iniciatyvos uždrausti fizines bausmes parlamente patirdavo fiasko.

Matai smurtą – netylėk, skambink 112 – galbūt Tu išgelbėsi vaiko gyvybę! Kiekvienas iš mūsų yra atsakingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vika

vika portretas
Nors cia tik nuotrauka,taip gaila to mazylio... Kiek jam,gal 1,5 ar 2 metukai. Bedelis.

hhghghg

hhghghg portretas
na tai ką, įstatymų stūmėjai, tai ar smurtas vyko dėl įstatymo nebuvimo? Šitiek metų Lietuva buvo stumiama skurdo ir nelygybės link, visai nežiūrint į šeimų poreikius, jų gyvenimo sąlygas, tai dabar jokie įstatymai nepadės, kol nepasikeis valdžios mąstymas ir neišaugs nauja karta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių