Sprendimas neišduoti Kazachstanui ir Ukrainai S. Šalabajevo – apskųstas

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra Lietuvos apeliaciniam teismui pateikė skundą dėl Vilniaus apygardos teismo nutarties, kuria Kazachstano pilietį Syrymą Šalabajevą buvo atsisakyta išduoti baudžiamajam persekiojimui vykdyti Kazachstanui ir Ukrainai.

Kaip antradienį pranešė Generalinė prokuratūra, toks sprendimas priimtas išnagrinėjus teismo nutartyje nurodytus motyvus, kuriais grindžiamas atsisakymas išduoti kazachstanietį.  

„Generalinės prokuratūros manymu, teismas minėtoje nutartyje netinkamai aiškino tarptautinių teisės aktų, reglamentuojančių išdavimo (ekstradicijos) klausimus, nuostatas, netinkamai taikė ratifikuotas tarptautines sutartis bei nacionalinės teisės aktų normas, todėl ši nutartis turėtų būti panaikinta“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Po to, kai S.Šalabajevas  Lietuvoje buvo sulaikytas pernai liepą, Lietuvos generalinėje prokuratūroje buvo gauti dviejų užsienio valstybių – Kazachstano ir Ukrainos – teisinės pagalbos prašymai dėl šio asmens išdavimo baudžiamajam persekiojimui.

S.Šalabajevas sako esąs persekiojamas todėl, kad yra toje pat byloje kaltinamo Kazachstano opozicijos atstovo ir verslo magnato Muchtaro Abliazovo giminaitis. Šiuo metu M.Abliazovas suimtas Prancūzijoje, kuri svarsto jo išdavimą Rusijai arba Ukrainai.

Kazachstano generalinė prokuratūra teigia, kad dėl S.Šalabajevo nusikaltimų „BTA Bank“ patyrė 489 mln. dolerių (429 mln. eurų) nuostolių, o jo persekiojimas nesusijęs su politika. Anot Kazachstano pareigūnų, S.Šalabajevas buvo daugelio lengvatinio apmokestinimo įmonių faktiškasis savininkas.

Lietuvai suteikus prieglobstį, Kazachstanas dėl to įteikė Lietuvai notą, šį klausimą kėlė ir Vilniuje viešėjusi Kazachstano užsienio reikalų viceministro vadovaujama delegacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių