Specialistai vėl tirs buvusį Ukmergės teismo pastatą

  • Teksto dydis:

Buvusį Ukmergės teismo pastatą, kuriame buvo rasti dideli kiekiai gyvsidabrio, iš naujo tirs visuomenės sveikatos centro specialistai.

Pastatą dabar valdo Valstybės turto fondas. Jo vadovė Aurelija Jakaitienė BNS sakė, kad nuo gautų tyrimo rezultato priklausys pastato likimas.

„Su visuomenės sveikatos centru esam sutarę, kad jie atliks papildomą tyrimą. Kaip tik šiuo metu esam užsakę tyrimą, ir jie turi jį padaryti šiuo metu, kai taip karšta. Labai svarbu išsiaiškinti, ar eina garai, ar ne“, - sakė fondo vadovė.

Pasak A.Jakaitienės, jeigu paaiškės, kad pastatas gyvsidabriu neužterštas, nėra pavojaus žmogaus sveikatai ir aplinkai, jis bus parduodamas.

„Jeigu paaiškės, kad gyvsidabris dar garuoja, reikės daryti pilną studiją, griauti visas sienas, ieškoti toliau židinių ir turbūt utilizuoti pastatą“, - teigė A.Jakaitienė.

Ji mano, kad paaiškėjus, jog buvusiame teismo pastate nebėra gyvsidabrio, jį pavyktų parduoti - statinys yra pagrindinėje miesto aikštėje, senamiesčio teritorijoje, geroje vietoje, netoli savivaldybės - tinkamas verslui, biurams, ar viešbučiui. Teismo darbuotojai tikriausiai negrįžtų, nes blogai jaustųsi psichologiškai, jo vidus stipriai išardytas, jam įrengti reikalingas didelis remontas.

Buvęs Ukmergės teismo pastatas yra daugiau nei 690 kvadratinių metrų ploto jis pastatas 1786 metais. Jame jau nuo XIX amžiaus pradžios buvo įsikūręs teismas.

Netrukus po įvykio atlikus laboratorinius sveikatos tyrimus, 40 Ukmergėje dirbančių teisininkų nustatytas lengvo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu.

Laikinoji Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininkė Edita Zarembienė, kad birželį teismo darbuotojams buvo atlikti pakartotiniai kraujo tyrimai, ieškota gyvsidabrio. Rezultatai kiekvienam buvo įteikti asmeniškai. Tyrimų išlaidas apmokėjo Nacionalinė teismų administracija.

„Yra dar to gyvsidabrio. Variacijos kažkokios įvykusos, vieniems sumažėjo, kitiems padaugėjo“, - BNS sakė E.Zarembienė.

Dėl žalos atlyginimo į teismus darbuotojai kol kas nesikreipė, nes dar nėra gavę specialistų išvadų dėl sveikatos sutrikdymo masto.

Pasak E.Zarembienės, naujo pastato statybai gautas statybos leidimas, dabar organizuojamas konkursas statybos priežiūros vadovui. Nuo pernai rugpjūčio Ukmergės rajono apylinkės veikia Ukmergės rajono policijos komisariato patalpose, Vytauto gatvėje.

Tyrimai šią vasarą buvo atlikti taip pat teisme dirbusiems advokatams ir jų padėjėjams. Sveikatos patikrinimo išlaidas apmokėjo Advokatų taryba.

„Teisėjams ir prokurorams valstybė pinigų skyrė, o advokatams ne. Gaila, kad mus, kurie taip pa tarnaujame teisingumui, išskaido. Yra nuoskauda“, - BNS sakė Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.

Kaip skelbta, į sienas įsigėrusių nuodingų gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartus. Pernai vasarą Generalinė prokuratūra pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimo teroro akto įvykdymo Ukmergės rajono apylinkės teisme, kuriame buvo rasti kilogramai gyvsidabrio.

„Tyrimas dėl galimo terorizmo dar tebevyksta, pasakyti ką nors viešai apie jį dar nieko negalime“, - teigia prokuratūros atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių