Šiauliuose pirmą kartą įtariamiesiems panaudotos elektroninės apykojės

  • Teksto dydis:

Šiauliuose pirmosios elektroninės apykojės uždėtos prekyba žmonėmis ir neteisėtų narkotinių medžiagų disponavimu įtariamiems asmenimis, pranešė policija.

Trečiadienį Šiaulių teisėsaugos institucijos pirmąkart taikė naują kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą elektroninėmis apykojėmis nusikalstama veika įtariamiems asmenims. Tokia kardomoji priemonė jau seniai buvo numatyta Baudžiamojo proceso kodekse, tačiau dėl techninių galimybių įgyvendinti Lietuvoje pradėta tik nuo balandžio vidurio.

Intensyvi priežiūra yra antra pagal griežtumą kardomoji priemonė po suėmimo, dėl jos skyrimo sprendžia prokurorai, tyrėjai ir teismas ir ji skiriama asmenims, kurie galimai padarė sunkius nusikaltimus ir labai sunkius nusikaltimus.

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorės Violetos Bartušienės prašymu antradienį Šiaulių apylinkės teismas intensyvią priežiūrą skyrė dviem šiauliečiams, įtariamiems labai sunkių nusikaltimų padarymu – prekyba žmonėmis bei neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų turint tikslą jas platinti.

Šie asmenys galimai organizavo labai didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimą, laikymą ir gabenimą iš Pietų Amerikos į Europą. Kvaišalai dažnai buvo gabenami „gyvuose konteineriuose“ – specialiai užverbuotų žmonių skrandžiuose. Užsienio šalyse iš tokių užverbuotų asmenų, organizatorių nurodymu gabenusių labai didelius kiekius narkotinės medžiagos, policijos pareigūnai paėmė daugiau kaip 2 kilogramus kokaino.

Abu įtariamieji buvo sulaikyti praėjusių metų gegužės 24 dieną ir jiems buvo paskirtas suėmimas. Po metų kardomojo kalinimo, prokurorė priėmė sprendimą abiem vyrams skirti intensyvią priežiūrą, kadangi byloje numatyti kardomosios priemonės tikslai gali būti pasiekti ir taikant švelnesnę kardomąją priemonę.

Trečiadienį abu įtariamieji iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus buvo atvežti į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyrių. Čia jiems išaiškinta, kaip elgtis su intensyvios priežiūros įrenginiais, kokia yra atsakomybė už jų sugadinimą, ir uždėtos elektroninės apykojės. Atsižvelgus į sudėtingą ikiteisminį tyrimą, šiauliečiams paskirtoje kardomojoje priemonėje yra nustatytos specialios sąlygos. Įtariamieji negali išvykti iš Šiaulių miesto teritorijos bei visą laiką turi būti savo gyvenamojoje vietoje ir tik nuo 13 iki 17 val. gali išeiti iš namų.

Apykojė leis stebėti, kaip įtariamieji laikosi jiems nustatytos darbotvarkės, o neteisėtai nuimtas prietaisas apie tai nedelsiant praneš policijai ir įtariamiesiems dėl to gali būti pritaikyta pati griežčiausia sankcija - suėmimas. Ant įtariamojo kojos pritvirtintas specialus įtaisas realiu laiku parodys jo judėjimo kryptį, duomenys bus perduodami tiesiai į specialią programinę įrangą, kurią stebės policijos pareigūnai.

Prižiūrėtojai virtualiuose žemėlapiuose galės matyti įtariamojo maršrutą, žymėti draudžiamas arba leidžiamas buvimo zonas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių