Šiaulių įmonėje vokeliuose galėjo būti išmokėta 240 tūkst. litų

  • Teksto dydis:

Šiaulių transporto įmonėje per pusmetį "vokeliuose" galėjo būti išmokėta 240 tūkst. litų. Tuo tarpu oficialiai darbuotojams išmokėta suma siekia beveik 313 tūkst. litų.

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija gavo pranešimą VMI pasitikėjimo telefonu 1882 apie vienoje Šiaulių transporto paslaugomis besiverčiančioje bendrovėje neapskaitomas pajamas ir mokamus atlyginimus "vokeliuose". Tikrinant informaciją, bendrovėje rasti užrašai, pagal kuriuos per šių metų šešis mėnesius "vokeliams" galimai skirta beveik 240 tūkst. litų.

Mokesčių specialistai atvyko tikrinti minimą bendrovę pasiruošę, t. y. žinodami pavasarį vykusio patikrinimo metu fiksuotus kai kuriuos buhalterinės apskaitos duomenis. Netruko paaiškėti, kad tie duomenys nesutampa. Be to, kasos operacijų atlikimo vietoje aptikti ir trys sąsiuviniai, kuriuose - vardai, pavardės ir sumos su žymomis "alga", "atlyginimas", "atostoginiai". Anot finansininkės-kasininkės, vedusios tuos užrašus, tai - bendrovės užrašai.

"Minima bendrovė atsiduria mūsų dėmesio centre ne pirmą kartą - ir pernai, ir užpernai tikrinta, įvertinant, kad tai rimtas ūkio subjektas: milijoninės apyvartos, o žmogus vidutiniškai uždirba apie 1800 litų ir tik keli asmenys dirba nepilną dieną. Paskutinio patikrinimo metu paskaičiuota, kad oficialiai, t. y. per banką ir iš bendrovės kasos, daugiau kaip 30-iai įmonės darbuotojų per šešis mėnesius išmokėta beveik 313 tūkst. litų. Ir, panašu, vos ne antrą tiek jie gavo neoficialiai", - sakė Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė.

Išanalizavus sąsiuviniuose nurodytas atlyginimų sumas bei apskaitytas išmokėtas darbuotojams sumas per šiųmečius šešis mėnesius, aiškėja, kad beveik 240 tūkst. litų galimai neapskaityti.

Pasak mokesčių inspekcijos pranešimo, pagal įrašus rastuose sąsiuviniuose, bendrovėje daug atostogaujama, už ką ir solidžiai sumokama. Pavyzdžiui, vyras, kuriam pagal darbo sutartį priklauso 1,3 tūkst. litų, gauna už gegužę 1 tūkst. 349 litus ir - pagal įrašą sąsiuvinyje - dar 2 tūkst. litų. Jeigu kitai moteriai oficialiai išmokama 429 litų atostoginių, tai pagal sąsiuvinį - dar 641 litas atostoginių.

Dėl galimai apgaulingos apskaitos vedimo bei darbo užmokesčio mokėjimo „vokeliuose“ surinkta medžiaga perduota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai prie LR VRM Šiaulių apygardos valdybai, kuri dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo pradėjo ikiteisminį tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių