Šiaulių gimnazistės nužudymo byla atidėta iki vasario

  • Teksto dydis:

Apeliacinis teismas trečiadienį nepradėjo nagrinėti už 17-metės Šiaulių gimnazistės nužudymą nuteistų Viktorijos Vaitiekaitytės ir Viktorijos Lietuvininkaitės bei nužudytosios mergaitės tėvų skundų.

Teismas nagrinėjimą atidėjo, nes į posėdį dėl užimtumo neatvyko nuteistųjų advokatai. Byla atidėta vasario mėnesiui.

Nuteistosios apskundė pirmosios instancijos teismo paskirtą 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

V.Lietuvininkaitė prašo bausmę pakeisti į švelnesnę, pripažinti ją riboto pakaltinamumo ir taikyti riboto pakaltinamumo institutą.

V.Vaitiekaitytė prašo ją pripažinti kalta tik dėl nužudymo, o dėl mirusios palaikų išniekinimo - išteisinti.

Nuosprendį apskundė ir nukentėjusieji. Nužudytos mergaitės tėvai prašo griežtesnės bausmė - jie mano, kad nuosprendis turi būti pakeistas, o nuteistosios dėl jų dukters mirties įkalintos iki gyvos galvos.

"Mes dėl to ir norime bausmės iki gyvos galvos, kad tada būtumėme bent užtikrinti, jog jos išbus 25 metus kalėjime. O 20 metų nereiškia, kad jos po 10 metų neišeis", - žurnalistams trečiadienį sakė nužudytos gimnazistės motina Dalia Račkauskienė.

Račkauskai sakė sulaukę vienos iš nuteistųjų atsiprašymo, bet nemanantys, kad merginų prašymuose lengvinti bausmę yra logikos.

"Parašė teismui advokato lieptą laišką. Viena parašė, kad gailisi, kad sunku su tuo gyventi", - sakė D.Račkauskienė.

Taip pat vienos iš nuteistųjų tėvai esą už atsiprašymo priėmimą siūlė butą ir pinigų.

"Vienos tėvai siūlė butą ir 5 tūkstančius už tai, kad pasirašytumėme, kad priėmėme jų atsiprašymą (...) – lengvinanti aplinkybė", - teigė ji.

Merginos savo kaltės dėl nužudymo neneigė, tačiau jos taip ir negalėjo paaiškinti savo poelgio motyvų.

Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegija, išnagrinėjusi šią bylą, konstatavo, kad merginų padarytas nusikaltimas pagrįstas liudytojų parodymais, kaltinamųjų prisipažinimu, kita byloje esančia medžiaga.

Nuteistosios aukos artimiesiems turės atlyginti 0,5 mln. litų neturtinės ir 26 tūkst. litų turtinės žalą. Nužudytos merginos tėvai iš kaltinamųjų prašė prisiteisti po 2 mln. litų neturtinės žalos atlyginti ir apie 26 tūkst. litų turtinės žalos.

Itin sunkus nusikaltimas įvykdytas 2011 metų liepos 14 dieną viename Šiaulių pietinio mikrorajono daugiabučio namo bute. Dvi merginos prisipažino, kad bendramokslės kūną supjaustė gabalais, sudėjo į septynis maišus ir dviračiu veždamos jas išmėtė į pietiniame miesto mikrorajone esančius šiukšlių konteinerius bei aukštas žoles pievoje. Iš pradžių merginoms pasisekė pareigūnus suklaidinti.

Tris dienas jie šakėmis rausė įvairias įtariamųjų nurodytas vietas, tačiau kūno dalių neaptiko. Pareigūnams talkino visos Lietuvos kinologai su savo augintiniais. Tik liepos 20-ąją nelabai toli nužudytosios gyvenamosios vietos, nuošalioje vietoje, tarp Aukštabalio ir Liejyklos gatvių esančiuose krūmuose, rasti mergaitės palaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Labiausiai tiktų tokioms žudikėms mirties bausmė, o iki gyvos galvos tai dar per menka, bet kalėjime už tokių žudikių išlaikymą turėtų sumokėti jų gerieji tėvai, arba pačios uždirbti, nesuprantu, kodėl visuomenė turi išlaikyti žudikes? Bet manau, kad už 10 metų jos bus laisvėje ir galės žudyti dar ciniškiau. O kiek žmogžudysčių lieka neišaiškintų?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių