Seimo narys: apie mokyklos direktoriaus elgesį prabilę tėvai sulaukė grasinimų

  • Teksto dydis:

Apie Marijampolės Mokolų pagrindinės mokyklos direktoriaus Sigito Virbicko smurtą prieš vaikus prabilę tėvai sulaukė grasinimų, sako Marijampolėje išrinktas Seimo narys Dainius Gaižauskas.

Jo teigimu, nors direktorius ne pirmą kartą moksleivę auklėjo naudodamas fizinę jėgą, šį kartą jis bausmės sulauks tik todėl, kad apie įvykį pranešė nacionalinė žiniasklaida.

„Jeigu ne žiniasklaida, niekas nebūtų pasidarę“, – ketvirtadienį per Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdį tvirtino parlamentaras.

Jis teigė asmeniškai bendravęs su penktokės, kurią direktorius pastūmė, tėvais, kitų šioje mokykloje besimokančių vaikų tėvais.

„Tėvams prasidėjo grasinimai ir skambinimai į namus, važinėjimai, prašymai atsiimti pareiškimus. Aš tik perpasakoju žodžius. Mergaitės mamai grasino, kad jeigu blogai pasibaigs situacija, ji praras darbą. Ji dirba, rodos, globos namuose dirba. Situacija tokia, kad visi įbauginti. Ir bijo bet kokio veiksmo imtis, sako: žinome, kokia situacija Marijampolėje, kai (švietimo įstaigų – BNS) direktoriai priklauso vienai partijai, sėdi po 15-20 metų ir daro ką nori, net profesinės sąjungos nieko nedaro, nes irgi priklauso tai pačiai partijai. Situacija neeilinė“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

Mergaitės mamai grasino, kad jeigu blogai pasibaigs situacija, ji praras darbą.

Anot jo, apie mokyklos direktoriaus taikomas fizines bausmes pasakojo ne vienas asmuo – esą S.Virbickas mokinius yra virvute paauklėjęs, liepęs žąsele eiti, kamuolį sviedęs.

„Sužinojau šokiruojančių dalykų, kad tiek tėvai, tiek kiti su tokiomis situacijomis, aplinkybėmis buvo susidūrę ne kartą, tačiau nieko nesiėmė, sako, kad Marijampolėje rasti teisybę, ypač švietimo klausimais, praktiškai nebuvo įmanoma“, – tvirtino parlamentaras.

2013 metais Mokolų pagrindinės mokyklos direktorius dėl netinkamo elgesio svarstytas tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitete. Tuomet jis sulaukė įspėjimo dėl nesuvaldytų emocijų bei netinkamo mokinių drausminimo būdų panaudojimo.

Marijampolės savivaldybės atstovų teigimu, nuo to laiko jokių skundų dėl S.Virbicko elgesio nebuvę. Tačiau D.Gaižauskas tvirtino, kad netinkamą elgesį savivaldybės Švietimos skyriaus darbuotojai esą žinojo, bet nieko nedarė.

„Kolektyvas susiskaldęs į dvi dalis, jeigu ne į tris, direktoriui bijo ką nors pasakyti, nes žino, kad jo giminaitis yra administracijos direktorius. Žinau, kad buvo pokalbiai su Švietimo skyriaus darbuotojais, darbuotojai sakė, kad bijo ką nors daryti, nes bijo prarasti darbą. Tokia atmosfera buvo Mokolų mokykloje“, – per Seimo komiteto posėdį kalbėjo Marijampolėje rinktas politikas.

Posėdyje dalyvavusi Marijampolės vicemerė Irena Lunskienė teigė, kad sužinojus, jog gruodžio pradžioje S.Virbickas galėjo prieš penktokę panaudoti fizinę jėgą, buvo sudaryta darbo grupė įvykiui ištirti.

„Darbo grupė nustatė, kad jis pažeidė etiką. (...) Jis pripažino, kad pastūmė mergaitę, kad pakeltu tonu su ja kalbėjo. Darbo grupė rekomenduoja tarybai atleisti direktorių iš pareigų“, – žurnalistams Seime sakė vicemerė.

Jis pripažino, kad pastūmė mergaitę, kad pakeltu tonu su ja kalbėjo.

Siūloma S.Virbicką atleisti už padarytą šiurkštų pažeidimą.

Savivaldybės taryba taip pat yra gavusi jo atsistatydinimo prašymą. Kokiu pagrindu atleisti direktorių, spręs savivaldybės taryba sausio 9 dieną.

Pasak Marijampolės savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Svajonės Rainienės, šiuo metu situacija mokykloje sudėtinga.

„Bendruomenę sudaro daug žmonių, žmonės turi įvairių požiūrių ir vertinimų, kyla susipriešinimas dėl požiūrių ir vertinimų, pati situacija ir emocinė aplinka yra sudėtinga“, – teigė ji.

Nuo direktoriaus nukentėjusi penktokė prieš Kalėdas mokyklos nelankė, nes taip patarė gydytojai. Ar mergaitė pirmadienį pasirodys pamokose, neaišku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vile

Vile portretas
Ir sedi toks,atleiskite, svolocius direktoriaus kedeje tiek metu ir niekas jo negali pajudinti? Idomu,kokiai jis partijai priklauso,kad taip ginamas? Kokie baisus laikai,kad partinis gali musti vaikus eile metu ir dar tevai bijo kam nors pranesti! Sita smiki seniai reikejo pasodinti,o ne atleisti nuo baudz. atsakomybes laiduojant. Kas cia per praktika? Jeigu direktorius sau leidzia tokius dalykas,tai kaip elgiasi paprasti mokytojai? Butu idomu suzinoti.

Anonimas

Anonimas portretas
"...darydamas gera mokine pastume..."??? Kas cia per briedas? Koki gera darydamas? Kad ir problemine ta mergaite, kokia teise jis turi ja stumti? Jei jis kaip pedagogas nesugeba kitokiais budais sudrausminti, seniai laikas ji niokt is tos mokyklos...

Keista

Keista portretas
Keistai atrodo.Mokinė elgesi blogai,direktoriaus nervai neišlaiko,jis darydamas gerą,tą mokine nevatai pastumi.Na ir prasideda,vos ne pasaulinio masto katastrofa.Žinoma visi puola tik direktorių.Bet niekas nei žodžio nekalba,apie tą mokinę,kuri nekaip elgėsi.Problema ne tik direktoriuje,bet ir mokinėje,gal joje net ir daugiau tos problemos.Tai kodėl,apie ją nekalbama.Susidaro įspūdis,kad tiesiog ieškoma pretekstų,kaip prisikabinti prie mokytojų,o ne kaip tą problemą spręsti.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių