„Samanėlės“ byloje – senatis pagal vieną iš kaltinimų

Garsiojoje ''Samanėlės" byloje, kurioje viena kaltinamųjų yra buvusio generalinio prokuroro teisėjo Algimanto Valantino sesuo Stasė Jokšienė, suėjo senatis pagal vieną iš kaltinimo straipsnių, numatantį atsakomybę dėl neteisingų duomenų apie pelną ir pajamas pateikimo.

Kaltinimai dėl neteisingų duomenų apie pelną ir pajamas buvo pateikti net tik statybų bendrovės ''Samanėlė" finansininkei S.Jokšienei, bet ir direktoriui Algirdui Šilinui bei pačiai bendrovei kaip juridiniam asmeniui.

Pagal įstatymus, už neteisingų duomenų apie pelną ar pajamas pateikimą fiziniai ar juridiniai asmenys gali būti baudžiami per penkerius metus nuo nusikalstamos veikos padarymo.

Nagrinėjamoje „Samanėlės“ byloje šiemet suėjo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn terminas.

Buvusio generalinio prokuroro, o dabar teisėjo Algimanto Valantino sesers Stasės Jokšienės teismas tikriausiai nebegalės nuteisti už neteisingų duomenų apie pelną ar pajamas pateikimą.

Teismui skelbiant nuosprendį, paprastai byla dalyje dėl nusikalstamų veikų, kuriems suėjo senaties terminas, nutraukiama.

''Samanėlės" bylą nagrinėjantis Joniškio rajono apylinkės teismo pirmininkas Vidmantas Gestautas tiesiogiai su BNS bendrauti  nepanoro ir siūlė klausimus jam užduoti per Šiaulių apygardos teismų atstovą spaudai Vytautą Jončą.

V.Jončas BNS patvirtino, kad suėjo senatis pagal vieną iš inkriminuotų nusikaltimų. Tačiau teismų atstovai prašė atkreipti dėmesį, kad byla į teismą pateko po ketverius metus trukusio tyrimo. Be to, teismas dėjo pastangas, kad byla būtų kaip įmanoma išnagrinėta greičiau - posėdyje nepasirodžiusiems kaltinamiesiems netgi buvo skirtas atvesdinimas, teismas rengė išvažiuojamuosius posėdžius į Telšius, kur gyvena dauguma liudytojų.

2010 metų rudenį Telšių rajono apylinkės teismui perduota byla keletą mėnesių gulėjo nejudinama, nes vienas po kito nusišalino trys teisėjai. Galiausiai visas Telšių teismas nusišalino nuo šios bylos nagrinėjimo. 2011 metų sausį byla perduota Joniškio rajono apylinkės teismui. Tačiau ir šiame teisme ji ilgai buvo neatversta - praėjusių metų vasarį, kovą ir balandį turėję vykti teismo posėdžiai atidėti dėl A.Šilino ligos.

Kaip skelbta, „Samanėlės“ byla pradėta tirti 2006-ųjų gruodžio mėnesį, pareigūnams gavus pranešimą apie algas vokeliuose bei įtariamą juodąją buhalteriją „Samanėlėje“, Telšių mokesčių inspekcijoje atlikus neplanuotą patikrinimą ir nustačius, kad 2006 metais bendrovė išmokėjo 1,2 mln. litų atlyginimų „vokeliuose“.

Bet 2009 metų rugpjūtį Telšių rajono apylinkės prokuratūra, nepaisydama rastų įrodymų ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Telšių skyriaus pastangų, ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Netrukus byla tuometinio generalinio prokuroro pavaduotojo Vytauto Barkausko sprendimu atnaujinta ir toliau tirta Šiauliuose. Papildomai apklausta apie 150 įmonės darbuotojų ir vėl atlikta revizija.

2010 metais S.Jokšienei ir A.Šilinui buvo pateikti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingo duomenų apie pajamas ar turtą pateikimo siekiant išvengti mokesčių. Pagal šiuos kaltinimus įmonės vadovai ir buvo teisiami. Kaltinimui dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo senatis nėra suėjusi.

Šioje byloje yra apklausti beveik visi liudytojai, jų liko apklausti apie 25. Teismui dar reikės apklausti ir kaltinamuosius, nes jie sutiko duoti parodymus tik tada, kai bus apklausti visi liudytojai.

Artimiausias teismo posėdis vyks gegužės 11 dieną, bus apklausiami liudytojai. Teismas viliasi, kad birželį bus pereita prie baigiamųjų kalbų - žodį tars kaltintojas ir advokatai.

2006 metais bendrovė „Samanėlė“ įtariama tinkamai neįforminusi apskaitos dokumentų ir neįtraukė į buhalterinę apskaitą 341 tūkst. litų darbo užmokesčio, tai yra išmokėjo atlyginimus „vokeliuose“.

Šioje byloje beveik 168 tūkst. litų dydžio civilinį ieškinį yra pateikusi „Sodra“, ji reikalauja atlyginti valstybės patirtą žalą.

S.Jokšienė ir A.Šilinas ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę neigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

slyksciau nebuna

slyksciau nebuna portretas
blogiausia, kad siems nusikalteliams nebaudziamai siauteti padeda auksciausi salies pareigunai.

tep

tep portretas
6lyk6tu

Ahahahaha

Ahahahaha  portretas
Oi kaip ne-ti-kė-ta :)))))))))
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių