Rumunijos pilietį Pravieniškėse nužudžiusiems kaliniams paskelbtas nuosprendis

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį atmetė už Pravieniškių pataisos namuose kalėjusio Rumunijos piliečio nuteistų vyrų skundą.

Alytiškis Ernestas Zarauskas kalės 12 metų, o Plungės rajono gyventojas Tomas Petkus – 13 metų.

Užsienietis buvo nužudytas 2012 metais, kur kartu su nuteistaisiais atliko laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje. Rumunijos pilietis buvo sumuštas mediniu pagaliu. Patirti rumuno sumušimai komplikavosi trauminiu šoku, nuo ko šis mirė.

Bylos duomenimis, Rumunijos pilietis nuteistųjų valgykloje paėmė ir suvalgė sriubą nuo kitos kriminalinės subkultūros nuteistųjų kastos stalo, o suvalgęs padėjo tuščią lėkštę atgal, dėl ko kilo nuteistųjų nepasitenkinimas. Grįžus iš valgyklos, kažkas iš aukštesnės kastos nuteistųjų nurodė nubausti rumuną. Pagal nerašytas nuteistųjų taisykles, jis turėjo būti nuplaktas, tai yra turėjo būti mušamas per užpakalį. Pagal tas pačias taisykles, „nuplakimą“ turėjo įvykdyti tas nuteistasis, kuris prižiūri nusižengusįjį.

Pagal liudytojų parodymus, rumuną prižiūrėjo E.Zarauskas. Jis teigė, kad mušė tik dėl to, kad jam buvo pasakyta „jei nedarysi, nukentėsi pats“, asmeninės priežasties mušti neturėjo, kadangi pats priklauso „nuskriaustųjų“ kastai.

Nustatyta, kad E.Zarauskas mušė mediniu pagaliu tarp lovos grotų įlindusį nukentėjusįjį, o šiam pabandžius išlįsti, T.Petkus įgrūdo jį atgal ir laikė, kad šis negalėtų pabėgti ar kitaip pasipriešinti.

Apeliacinio teismo vertinimu, Kauno apygardos teismo 2014 metų vasario 13 dieną paskelbtas nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, jo keisti pagal nuteistųjų apeliacinių skundų argumentus nėra pagrindo. E. Zarauskas nuteistas už nužudymą iš chuliganiškų paskatų, o T. Petkus – už fizinio skausmo sukėlimą, nežymų sveikatos sutrikdymą ir padėjimą nužudyti. Abu nuteistieji teigė, kad neturėjo tyčios nužudyti kartu kalėjusį vyrą.

Tačiau, Apeliacinio teismo vertinumu, nustatyta, kad šioje byloje nustatytas smurto intensyvumas, taip pat žalojimui panaudotas pagalys neabejotinai patvirtina, kad E. Zarauskas ir T. Petkus veikė tyčia, suvokė savo veiksmų pavojingumą ir galėjo numatyti, kad mušamas žmogus mirs, tačiau sąmoningai leido kilti tokioms pasekmėms.

Abu nuteistieji prašė mažesnių bausmių, tačiau teisėjų kolegija nerado pagrindo jas švelninti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

999

999 portretas
Ot gerai urodams !Supus parasas uostydami.Kaleimu kamsciai issigimeliai .

r.

r. portretas
Laisvėje priedurnis koks uzmusa normalu zm. gauna daug maziau. Kas cia do istatymai blt. ?

LR tokia tvarka ir teisingumas

LR tokia tvarka ir teisingumas portretas
Gen prokuraturoje buvo atvejis kai prokuroras Barsauskas neistvere subkulturos nuskriaustuju kolegu patyciu ir kabinete nusisove..toks atvejis buvo ir kauno policijoje
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių