Prokurorai prašo skelbti Gatajevų paiešką

Klaipėdos apygardos teisme įstrigus savavaldžiavimu kaltinamų čečėnų Chadidžat ir Maliko Gatajevų bylai, prokurorai teismo prašo skelbti kaltinamųjų paiešką.

Toks prašymas pateiktas ketvirtadienį, patvirtino Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė Alicija Petkevičiūtė.

Nutartį dėl šio prašymo Klaipėdos apygardos teismas skelbs penktadienį.

Gatajevų byla Klaipėdos apygardos teisme guli nuo 2010 metų gegužės, kai ją nagrinėti šiam teismui perdavė Lietuvos apeliacinis teismas. Bylos atversti nepavyksta, nes kaltinamieji 2009 metais išvyko iš Lietuvos. Būta pranešimų, kad jie išvyko į Suomiją ir ten paprašė politinio prieglobsčio.

Teismas per Lietuvos teisingumo ministeriją buvo kreipęsis į Suomijos teisingumo ministeriją dėl procesinių dokumentų įteikimo, tačiau sulaukta atsakymo, kad to padaryti nepavyko, nes Gatajevų buvimo vieta nežinoma.

„Grozno angelais“ vadintų čečėnų porą 2009-ųjų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Tuomet buvo išduotas Europos arešto orderis, tačiau 2010 metų kovą Teisingumo ministerija atšaukė šį orderį, nes Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo nagrinėti Gatajevų bylą.

„Tuomet orderis išduotas nuosprendžiui vykdyti, o dabar situacija pasikeitusi“, – sakė prokurorė.

Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.


Šiame straipsnyje: Gatajevaigatajevų bylateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių