Policija perspėja: elektroninėje erdvėje plinta nauja sukčiavimo banga

Policija perspėja, kad elektroninėje erdvėje plinta jau dešimtmetį Lietuvą kamuojančio sukčiavimo būdo, kai telefonu pranešama apie neva sūnaus ar anūko padarytą avariją ir taip išviliojami pinigai, atmaina, susijusi su daugelio lietuvių pomėgiu keliauti po užsienį.

Policija perspėja, kad elektroninėje erdvėje plinta jau dešimtmetį Lietuvą kamuojančio sukčiavimo būdo, kai telefonu pranešama apie neva sūnaus ar anūko padarytą avariją ir taip išviliojami pinigai, atmaina, susijusi su daugelio lietuvių pomėgiu keliauti po užsienį.

Tik šiuo atveju aukų ieškoma ne telefonų abonentų knygose, kaip teigiama, pagal vardus, būdingesnius vyresnio amžiaus žmonėms, arba renkant atsitiktines skaičių kombinacijas, o atsiunčiant į elektroninio pašto dėžutę kenkėjišką programą ar virusą. Neatsargiai atidarius tokį laišką, yra nukopijuojami visų šios pašto dėžutės adresatų duomenys. Ir netrukus jie sulaukia neva jūsų siųstų laiškų su graudžiu prašymu padėti.

Anot nusikaltimus elektroninėje erdvėje tiriančių pareigūnų, dažniausiai tokiuose laiškuose pranešama apie jūsų draugo, pažįstamo ar bendradarbio užsienio šalyje patirtą apiplėšimą ir „nukentėjusįjį“ dėl to užgulusias bėdas: praradęs dokumentus, jis priverstas užsibūti svetimoje šalyje ilgiau, negu planavo, nes tenka tvarkyti dokumentus. O užsibuvus ilgiau, išauga ir išlaidos, būtinos susimokėjimui už viešbutį. Be to, reikia pirkti naują bilietą grįžimui į namus. O kur dar būtinos lėšos pragyvenimui...

Nors šis sukčiavimo būdas – tokia pati loterija, kurioje dalyvauja sukčiaujantys asmenys, neretai paskambinantys asmenims neturintiems sūnaus ar anūko, kurie, anot jų, „padarė avariją ar pateko į kitą nemalonią situaciją“, ir šiuo atvejų susinervinusios aukos pirmiau išsiunčia jiems pinigus, o tik po to bando susisiekti su „nelaimėliu“ ar jo artimaisiais.

Gerai potencialių aukų psichologiją išmanantys aferistai neretai užmigdo jų budrumą, pavyzdžiui, pranešimais apie laimėjimus loterijose. Norint greičiau sužinoti jo dydį, neatsargiai atidaromas gautas laiškas, o po to kenkėjiška programa ar atsiųstas virusas jau veikia savarankiškai.

Anot Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos viršininko Donato Mažeikos, šis sukčiavimo būdas – tik vienas iš svetimos elektroninio pašto paskyros panaudojimo būdų, siekiant užsidirbti pinigų. Tačiau jis užfiksuotas jau ne kartą. O iš to gyvenantys asmenys vis sugalvoja naujų apgaulės būdų ir metodų.

Kai kurių teisėsaugininkų teigimu, šis sukčiavimo būdas naudojamas ir tinklalapyje „Facebook“.


Šiame straipsnyje: nusikaltimaisukčiaiFacebook

NAUJAUSI KOMENTARAI

otto

otto portretas
Netaupykit pinigų legalioms antivirusinėms programoms.

hmmm

hmmm portretas
Facebook yra antras putinas, tik šitas jau užkariavęs visą pasaulį.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių