Po stirnų medžioklės – nei šautuvų, nei visureigių

  • Teksto dydis:

Pirmadienio vakarą sumaniusiems stirnas pamedžioti brakonieriams – švenčioniškiui ir šiauliečiui – tokia pramoga kainuos gana brangiai. Teismo sprendimu turėtų būti konfiskuoti ne tik jų šautuvai, bet ir visureigiai, jau nekalbant apie tūkstantines sumas gyvūnijos ištekliams padarytai žalai atlyginti ir administracinėms baudoms sumokėti.

Pabradės poligone (Švenčionių r.) sumaniusį neteisėtai pamedžioti Švenčionių gyventoją sulaikė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, gavę pranešimą iš Bendrojo pagalbos centro. Bendruoju pagalbos telefonu 112 paskambinę žmonės informavo, kad po Pabradės poligoną važinėja visureigis ir girdėti šūviai. Operatyviai į vietą atvykę aplinkosaugininkai iš karto sustabdė automobilį, o jo bagažinėje aptiko sumedžiotą stirniną. Visureigį vairavęs švenčioniškis prisipažino, kad gyvūną neteisėtai nušovė legaliai laikomu medžiokliniu šautuvu.

Vakar vakare patikrinti pranešimo apie brakonieriavimą skubiai vyko ir Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai. Jiems buvo pranešta, kad iš važiuojančio visureigio ties Giedrių kaimu šaudo netoliese sodybą turintis vyriškis. Aplinkosaugininkai pamiškėje rado peršautą stirną. Jie išsiaiškino, kad šis vyriškis tądien organizavo medžioklę. Po kelių valandų jis ir dar trys medžiotojai buvo sulaikyti ir apklausti. Nors vyras kategoriškai neigia vairavęs automobilį ir šaudęs iš jo, tai matė ne vienas liudytojas.

Už nušautas stirnas gamtos ištekliams padarytai žalai atlyginti ir švenčioniškis, ir šiaulietis turės sumokėti daugiau kaip po 5 tūkst. litų. Taip pat jiems gresia nuo 3 iki 6 tūkst. litų administracinė bauda su teisės medžioti atėmimu nuo vienų iki penkerių metų.

Teismo sprendimu turėtų būti konfiskuoti ne tik pažeidėjų šautuvai, bet ir automobiliai, kurie yra sulaikyti. Neseniai Seimo priimtos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisos numato, kad brakonierių ginklai ir automobiliai konfiskuojami visais atvejais – net ir tada, jeigu jie nėra pažeidėjų nuosavybė, taip pat, kai juo gabenamas neteisėtai sumedžiotas gyvūnas.

Iki vakar dienos per tuos kelis mėnesius, kai jau galioja minėtosios ATPK pataisos, yra sulaikyti du neteisėtai medžioklei panaudoti automobiliai, kurie turėtų būti konfiskuoti teismo sprendimu, – Varėnos ir Kaišiadorių rajonuose, pranešė Aplinkos ministerija.


Šiame straipsnyje: brakonieriaimedžioklėginklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių