Pernai dėl korupcinės veikos atleisti šeši pasieniečiai

  • Teksto dydis:

Pernai 29 Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai pranešė apie nusikaltėlių siūlymus sudaryti sąlygas gabenti kontrabandą.

VSAT skelbia, kad vyko 60 mokymų antikorupcinėmis temomis. Kursus išklausė 1 tūkst. 440 pareigūnų ir 56 Pasieniečių mokyklos kursantai.

VSAT imuniteto padaliniai yra kriminalinės žvalgybos subjektai ir vykdo korupcinių nusikalstamų veikų kriminalinės žvalgybos tyrimus.

Dešimt VSAT pareigūnų buvo pareikšti įtarimai už korupcines nusikalstamas veikas (du – Vilniaus rinktinėje, trys – Varėnos, penki – Pagėgių).

Šeši pasieniečiai buvo atleisti įsiteisėjus apkaltinamiesiems nuosprendžiams už padarytas korupcines nusikalstamas veikas (Vilniaus rinktinėje – penki, Pagėgių – vienas).

Devyni VSAT darbuotojai, dėl kurių buvo turima duomenų apie jų galbūt padarytas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, po prevencinių pokalbių paliko vidaus tarnybą savo prašymu. Tačiau gautų duomenų nepakako ikiteisminiam tyrimui pradėti.

Dėl VSAT darbuotojų veiksmų gauti 125 skundai, iš kurių 27 (22 proc.) pasitvirtino. 1 tūkst. 740 – tiek įvertinta viešųjų pirkimų paraiškų.

Patikrinta 751 pasieniečio privačių interesų deklaracija, rašytinės rekomendacijos pateiktos 18-ai tarnautojų, dar 327 pareigūnai patikrinti dėl duomenų bazių naudojimo teisėtumo.

Patikrintos 639 asmenų kandidatūros, pageidavusių mokytis Pasieniečių mokykloje, Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultete, įvadiniuose VSAT mokymuose ar įsidarbinti VSAT padaliniuose. Priimti 25 (arba 4 proc.) neigiami sprendimai.

Per dešimtmetį 2006–2016 m. 204 pasieniečiams buvo pareikšti įtarimai už korupcines nusikalstamas veikas (129 iš jų nuteisti, šeši išteisinti, 55 atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai nutraukti. Dėl 14 procesinis sprendimas nepriimtas. 161 atleistas iš vidaus tarnybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių