Paveldosaugininkai perspėja dėl suaktyvėjusių „juodųjų archeologų“

Kultūros paveldo apsauga besirūpinančios institucijos sako, kad pastaraisiais metais suaktyvėjo nelegalūs kasinėjimai ieškant archeologinių vertybių, ir ragina gyventojus pranešti apie pastebėtus pažeidėjus.

Kelių savivaldybių interneto svetainėse šią savaitę paskelbtas Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus raginimas gyventojams, pastebėjus žmones su metalo ieškikliais ar neįprastus kasinėjimus laukuose, nedelsiant pranešti artimiausiai seniūnijai, policijai, KPD, savivaldybių paveldosaugos specialistams ir bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat raginama įtariamus pažeidėjus nufotografuoti ir užsirašyti automobilių, kuriais jie atvykę, numerius.

Departamento Kauno skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė BNS sakė, kad vadinamieji „juodieji archeologai“ aktyviau veikia pastaruosius kelerius metus.

„Sutelkiame dėmesį į tai, nes vis pasitaiko tokių atvejų, kada naudojami metalo ieškikliai. Šitas procesas vyksta, bumas yra kokie 3-4 metai“, – teigė inspektorė.

Pasak paveldosaugininkų pranešimo, „juodieji archeologai“ dažniausiai ieško senovinių metalo dirbinių, tam naudoja metalo ieškiklius. Tokių nelegalių paieškų bei kasinėjimų metu negrįžtamai sunaikinamas kultūrinis sluoksnis, nes neatliekama mokslinė fiksacija, radiniai patenka į juodąją rinką, pas kolekcininkus, o dažniausiai yra išvežami iš Lietuvos.

„Be visuomenės pagalbos su šiuo reiškiniu kovoti neįmanoma, nes nelegalūs kasinėjimai dažniausiai vykdomi nuošaliose vietose, po darbo valandų ir savaitgaliais“, – pažymi paveldosaugininkai.

A.Naureckaitė pabrėžė, kad archeologiniai radiniai yra nacionalinis turtas. Kartu ji pasakojo, kad savavališka jų paieška ir kasinėjimas yra draudžiama veikla, bet geranoriškai radinius atiduodantys asmenys atsakomybės gali išvengti.

„Pavyzdžiui, gal prieš kokį mėnesį vienas vyrukas atėjo ir pats prisipažino, kad naudojamas ieškiklį sudaro radinį. Paprasčiausiai vyrukas nusipirko metalo ieškiklį ir sugalvojo pavaikščioti Karmėlavos miškuose. Bevaikščiodamas jis surado žalvarinę segę (...). Geranoriškai prisipažinusiems protokolo nerašome, tik pabarame, paaiškiname, kad metalo ieškikliais archeologinų radinių ieškoti negalima“, – pasakojo ji.

Minėtos segės vertė dar tiriama, ją planuojama perduoti muziejui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys

Stasys portretas
nu reto debilummo tie kpd darbuotojai :) retai kur tokiu debilu gali sutikti :)

Uzkniso

Uzkniso portretas
Masonai.

Kos

Kos portretas
Ka jus paveldosaugininkai ten rukot ?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių