Pasieniečiams įkliuvo nelegaliai sieną kirtę vietnamiečiai ir jų vedliai

  • Teksto dydis:

Trečiadienį pasieniečiai Švenčionių rajone sulaikė septyniolika nelegalių imigrantų iš Vietnamo ir, įtariama, jų vedlius čečėnus.

Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), apie vidurdienį ties Švenčionių rajono Janutiškės kaimu, prie sienos su Baltarusija, pasieniečiai aptiko įtartinų žymių. Buvo iškviestas Pavoverės užkardos kinologas su vokiečių avigane Dora. Šuo užuodė įtariamų pažeidėjų pėdsakus ir jais pareigūnus nuvedė į Lietuvos gilumą.

Mišku vokiečių aviganė iš viso sekė apie pusketvirto kilometro, kol tankmėje tarp Bildų ir Vigadkos kaimų aptiko pasislėpusių žmonių būrį. Vėliau paaiškėjo, kad tai – septyniolika nelegalių migrantų iš Vietnamo. Būryje buvo penkiolika vyrų ir dvi moterys.

Dauguma užsieniečių turėjo savo šalies pasus be Šengeno vizų. Trys sulaikytieji dokumentų neturėjo, bet irgi prisistatė Vietnamo piliečiais.

Nuo šios vietos Dora kinologą vėl pradėjo vesti pėdsakais ir netrukus miške rado dar vieną vyrą. Paaiškėjo, kad jis yra pasą be Šengeno vizos turėjęs 24-erių čečėnų tautybės Rusijos pilietis. Įtariama, kad jis lydėjo vietnamiečių grupę.

Tuo metu mišką iš oro žvalgė į įvykio vietą iškviesta pasieniečių sraigtasparnio įgula. Termovizorine kamera pilotai miške susekė dar vieną žmogų. Į šią vietą jie nukreipė ant žemės dirbusius kolegas. Pastarieji tankumyne sulaikė dar vieną čečėną, turėjusį 21-erių Rusijos piliečiui išduotą pasą be Šengeno vizos. Manoma, kad tai – antras vietnamiečius lydėjęs vedlys.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Čečėnams taip pat pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų. Sulaikytus vietnamiečius pasieniečiai uždarė į areštines ir Tverečiaus užkardos laikino sulaikymo patalpas. Čečėnai taip pat atsidūrė areštinėje.

Iš viso šiemet Lietuvos pasieniečiai sulaikė 192 Vietnamo piliečius, kurie neteisėtai bandė patekti į Lietuvą. Pilietybių atžvilgiu, vietnamiečių šiemet, kaip ir pernai bei užpernai, yra daugiausiai tarp visų sulaikytų nelegalių migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių