Pasieniečiai į Lietuvą neįleido vilkiko, vežusio radioaktyvų krovinį

  • Teksto dydis:

Pasieniečiai neleido iš Baltarusijos įvežti naudotų statybinių medžiagų krovinio – jis pusaštunto karto viršijo leistiną jonizuojančios spinduliuotės normą.

Naudotų plytų ir blokų krovinys iš Baltarusijos tranzitu per Lietuvą gabentas į Vokietiją, skelbia Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Šeštadienio pavakarę VSAT Varėnos pasienio rinktinės Tribonių pasienio užkardos pasieniečiai gavo signalą, įspėjantį apie apie normą viršijantį radiacijos foną.

Į Šalčininkų punktą iš Baltarusijos vykęs vilkikas „Volvo“ su puspriekabe „Schmitz“ tuo metu važiavo pro punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės

matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus.

Ši įranga ir užfiksavo viršijamą leistiną jonizuojančios spinduliuotės normą. Abi transporto priemonės buvo su Rusijos numeriais. Vilkiką vairavo 24-erių Baltarusijos pilietis. Jis turėjo tvarkingus asmens ir transporto priemonių dokumentus.

Per Lietuvą tranzitu iš Rusijos į Vokietiją buvo gabenamas naudotų statybinių medžiagų krovinys - plytos ir blokai.

Vilkiką ir puspriekabę pasieniečiai pakartotinai patikrino nešiojamuoju radiacijos

matuokliu ir nustatė, kad gabentos statybinės medžiagos skleidžia 1,5 mikrosiverto (μSv), arba 150 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Šalčininkų pasieniečiai identifikavo spinduliuotės šaltinį. Tai – izotopas Radis 226.

Apie įvykį pasieniečiai pranešė Radiacinės saugos centro specialistams.

VSAT pareigūnai neleido vilkikui su puspriekabe įvažiuoti į Lietuvą. Atlikus visus dokumentų formalumus šeštadienį vakare transporto priemonės su gabentu kroviniu buvo grąžinti į Baltarusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių