Panevėžyje nuteistas „Panevėžio balsą“ leidusios bendrovės direktorius

Panevėžio miesto apylinkės teismo nuosprendžiu seniausią miesto dienraštį "Panevėžio balsas" leidusios bendrovės direktorius 33 metų panevėžietis Erikas Petkevičius už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus nuteistas dvejų metų laisvės atėmimu. Jam taip pat paskirta prokuroro pasiūlyta 7800 litų bauda.

Teismas taip pat patenkino Valstybinės mokesčių inspekcijos ieškinį - nuteistasis privalės sumokėti valstybei 126 tūkst. 345 litus, pirmadienį pranešė Panevėžio apygardos prokuratūra. 

Byla teisme buvo nagrinėjama dvejus metus teisme, ji užsitęsė dėl kaltinamojo ligos ir papildomų buhalterinių ekspertizių. Teismas patvirtino kaltinamajam prokurorų pateiktus kaltinimus dėl apgaule pasisavinto turto ir jo iššvaistymo, aplaidaus bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Pasak prokuratūros, buvo atskleistos dabar jau bankrutavusios bendrovės tuometinio vadovo prieš penkerius ir šešerius metus padarytas nusikalstamas veikas. 

Nusikaltimo tyrimui vadovavusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro Aido Amparavičiaus teigimu, šioje byloje kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnais buvo atskleista, kaip apgaule buvo siekiama išvengti prievolės valstybei ir mokesčių sumokėjimo.

Dviem bendrovėms ir laikraščiui vadovavusio direktoriaus nusikalstami nurodymai buhalterei nefiksuoti realiai gautų pajamų ir apgaulingai tvarkyti apskaitą padarė didelių nuostolių ir padėjo išvengti daugiau kaip 126 tūkst. litų PVM mokesčio. 

Buhalterė buvo teisiama kartu su E.Petkevičiumi, teismas ją išteisino.

Ikiteisminį tyrimą atlikę FNTT Panevėžio valdybos pareigūnai nustatė, kad už skelbimus laikraštyje pinigus pagal sudarytą sutartį buvo įsipareigojusi priimti kita bendrovė, kuri gautas šimtatūkstantines lėšas pervesdavo laikraštį leidusiai bendrovei, tačiau abiem bendrovėms vadovavusio direktoriaus nurodymu ne viskas buvo įtraukiama į apskaitą. 

2007 metais pagal informacinės medžiagos ir reklamos užsakymų priėmimo ir jų publikavimo laikraštyje sutartį buvo priimta beveik 900 tūkst. litų, tačiau buvo surašyta tik viena PVM sąskaita faktūra už atliktus 70 tūkst. litų vertės darbus.

Laikraštį leidusi bendrovė, nuslėpusi gautus beveik 830 tūkst. litų, išvengė didelės vertės turtinės prievolės - daugiau kaip 120 tūkst. litų PVM mokesčio deklaravimo ir sumokėjimo valstybei. 

Prokuratūros pagalbos paprašė bankroto administratorius, pasigedęs 15 tūkst. litų vertės serverio ir įtaręs kitus buvusio dviejų bendrovių ir laikraščio vadovo sukčiavimus, kai nustekentai bendrovei pagal spaustuvės pareiškimą buvo iškelta bankroto byla. 

Nuosprendis byloje kol kas nėra įsiteisėjęs.

Dabar "Panevėžio balsas" yra tapęs savaitraščiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių