Panevėžio teismas nagrinėja buvusios savivaldybės darbuotojos piktnaudžiavimo bylą

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas (PAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti Panevėžio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus buvusios vedėjos Vilmos Janišienės bylą dėl piktnaudžiavimo.

Moteris kaltinama tuo, kad eidama Panevėžio rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjo pareigas ir pasinaudojusi savo tarnybine padėtimi, viršydama įgaliojimus, perdavė tarnybinę informaciją apie rajono savivaldybės organizuojamus viešuosius pirkimus dviem Panevėžio bendrovėms, kurios tuos pirkimus vėliau laimėjo.

Įtariama, kad V. Janišienė neatlygintinai gavo sau ir kitam asmeniui iš vienos įmonės baldų už 430 eurų, o iš kitos įmonės – įvairaus sporto inventoriaus už beveik 720 eurų.

Trečiadienio posėdyje paskelbtas kaltinamasis aktas ir pradėti tirti įrodymai. Buvo apklausti du iš vienuolikos bylos liudytojų. Kaltinamoji parodymų nedavė – ji pasinaudojo savo teise parodymus duoti po to, kai bus apklausti visi bylos liudytojai, pranešė teismas.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų akiratyje V. Janišienė atsidūrė tuomet, kai pareigūnus sudomino V. Janišienės bendravimas su kai kurių savivaldybės užsakymus gavusių įmonių atstovais. Kilo įtarimų, kad savivaldybės Juridinio skyriaus vedėja galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad 2014 metais V. Janišienė, būdama Panevėžio rajono savivaldybės projekto „Nestacionarių socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra Panevėžio rajone“ įgyvendinimo grupės narė, žinodama konfidencialią informaciją apie planuojamus pirkti baldus ir numatomą jų kainą, apie tai informavo vieną baldų gamyba užsiimančią įmonę.

Vėliau V. Janišienė pati parengė pirkimo sąlygas, apklausė pirkimuose dalyvaujančias įmones ir nutarė, kuri laimės užsakymą pagaminti 74,5 tūkst. litų (apie 21,5 tūkst. eurų) vertės baldus.

Įtariama, kad viešųjų pirkimų konkursą laimėjusios įmonės vadovės V. Janišienė paprašė pagaminti spintą jos butui, taip pat batų dėžę ir virtuvinį stalą. Šių gaminių vertė siekia 246 eurų, už juos V. Janišienė neatsiskaitė. Be to valdininkės prašymu baldininkai pagamino ir 183 eurų vertės spintą Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus (SPS) vedėjai A.P. P.

Pastarosios atžvilgiu ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Prokuratūra nutarė, kad SPS vedėjai nemokamai spintą baldų įmonė pagamino suklaidinta kaltinamosios V. Janišienės, o pati A.P. P. jokios įtakos minėto viešųjų pirkimų konkurso rezultatams neturėjo.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, analogišku būdu V. Janišienė galėjo apsirūpinti ir įvairiu sportiniu inventoriumi. Įtariama, kad iš vienos sporto įranga ir priemonėmis prekiaujančios įmonės ji 2014 metų pradžioje nemokamai gavo beveik 2,5 tūkst. litų (daugiau nei 700 eurų) vertės prekių. Ši įmonė prieš tai laimėjo viešųjų pirkimų konkursą ir su Panevėžio rajono savivaldybe pasirašė sutartį dėl 12 tūkst. litų (beveik 3,5 tūkst. eurų) vertės sporto įrangos pirkimo-pardavimo.

Birželį Panevėžio miesto apylinkės teismas (PMAT) pradėjo nagrinėti bylą, kurioje V. Janišienei pateikti kaltinimai dėl dokumentų klastojimo, kurstymo juos klastoti ir piktnaudžiavimo tarnyba. Kartu su ja teisiami keli Panevėžio rajono savivaldybės valdininkai ir Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas. Įtariama, kad pastarajam V. Janišienė padėjo gauti leidimą medžiams kirsti atgaline data, o dėl savo pačios asmeninių interesų kitų savivaldybės darbuotojų prašė parašyti tikrovės neatitinkančias pažymas ir pati, galimai, klastojo dokumentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių