Panevėžio medikas išteisintas dėl pacientės mirties

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas trečiadienį išteisino panevėžietį gydytoją Rimantą Pakšį dėl neatsargaus pacientės gyvybės atėmimo kaip nepadariusį šios veikos.

Dėl kitų trijų kaltinimų – piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų suklastojimo, draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi atlikimo teismas bylą nutraukė suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui.

R. Pakšys buvo kaltinamas tuo, kad į klinikinį tyrimą įtraukė panevėžietę M. Č. ir su ja bandė tiriamą preparatą žinodamas, kad moteris neatitinka traukiamo į klinikinį tyrimą asmens kriterijų, nes sirgo, o vėlesnių vizitų metu, turėdamas galimybę išsamiai ištirti ir įvertinti jos sveikatos būklę, to nepadarė, tinkamai ir laiku neįvertino tiriamo vaistinio preparato žalingo poveikio M. Č. sveikatai, dėl kurio moteris mirė.

Išteisindamas R. Pakšį dėl M. Č. mirties, teismas pažymėjo, kad yra neįrodyta, jog medikas jau pirmojo M. Č. vizito metu žinojo jos sveikatos būklę, dėl kurios moteris negalėjo būti traukiama į klinikinį tyrimą.

Pasak teismo, M. Č. diagnozė galutinai paaiškėjo tik patologinio anatominio tyrimo metu, o pirmieji duomenys apie galimą tokią diagnozę buvo gauti apskritai tik kitų tyrimų, kurių naudojimas R. Pakšio atliekamo klinikinio tyrimo dalyviams pagal protokolą nebuvo numatytas, metu. Todėl, teismo įsitikinimu, nėra jokio pagrindo daryti išvadą, kad gydytojas kaltas dėl M. Č. mirties.

Skiepai nuo paukščių gripo

Nuosprendyje teismas taip pat konstatavo, kad kitomis R. Pakšiui inkriminuotomis nusikalstamomis veikomis – piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi atlikimu jis apkaltintas pagrįstai, mediko kaltė padarius šiuos nusikaltimus visiškai įrodyta, tačiau pažymėjo, jog baudžiamoji atsakomybė dėl šių veikų R. Pakšiui negali būti taikoma dėl suėjusio apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties termino.

R. Pakšys buvo teisiamas ne vienoje byloje, susijusioje su draudžiamais medicininiais biotyrimais.

Kaip skelbė žiniasklaida, pradėti ikiteisminį tyrimą dėl draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmonėmis paskatino Panevėžio mieste pasirodę skelbimai. Žmonės kviesti skiepytis nuo paukščių gripo. Už tai žadėta pinigų. Skelbimų autorius buvo R. Pakšys. Daugelis specialistų gūžčiojo pečiais – tokia vakcina tuo metu dar nebuvo sukurta.

Vienos bylos duomenimis, medikai, piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi, stengėsi į klinikinį tyrimą įtraukti kuo daugiau žmonių ir taip gauti didesnį atlygį už vykdomą klinikinį tyrimą. Viena moteris buvo įkalbėta dalyvauti klinikiniame tyrime, tačiau nebuvo gautas aiškus, sąmoningai duotas jo rašytinis sutikimas dalyvauti klinikiniame tyrime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Tokius gyditojus reikia naikinti kaip amarus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių