Nusikaltėlių gaujoje – du pasieniečiai ir muitininkas

  • Teksto dydis:

Du pasieniečiai ir muitininkas įtariami dalyvavę nusikalstamos užsienio šalių ir Lietuvos piliečių grupuotės veikloje, trečiadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Po pusmetį trukusio tyrimo Pagėgių rinktinės pasieniečiai demaskavo nusikalstamą trečiųjų užsienio šalių ir Lietuvos piliečių grupuotę, kuri vykdė ilgalaikę neteisėtą veiklą Lietuvoje, užsiėmė išvykimo ir atvykimo spaudų klastojimu, leidusiu trečiųjų šalių piliečiams ilgiau likti Lietuvoje. Įtarimai iš viso pareikšti 18-ai asmenų, tarp jų – pasieniečiams ir muitininkui.

VSAT pradėtas ir šiuo metu atliekamas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl valstybės tarnautojų papirkimo, valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, užsienio šalių piliečių asmens dokumentų klastojimo, Lietuvoje neteisėtai esančių trečiųjų užsienio šalių piliečių nelegalaus darbo.

Šiuo metu įtarimai pagal įvairius Baudžiamojo kodekso straipsnius pareikšti 18 asmenų, iš kurių vienuolika yra Kirgizijos, du – Tadžikijos ir penki Lietuvos piliečiai, atliktos kratos. Nustatyti ir sulaikyti du pasieniečiai bei muitininkas, piktnaudžiavę tarnyba.

Neteisėti spaudai pasuose

Šių metų viduryje gauta žvalgybinės informacijos, kad į Lietuvą atvykstantys ir bandantys joje įsidarbinti trečiųjų užsienio šalių, dažniausiai Tadžikijos ir Kirgizijos, piliečiai pažeidinėja Užsieniečių teisinės padėties įstatymą. Pagal jį užsienietis, turintis galiojančią Šengeno vizą, gali atvykti į Lietuvą ir būti vizoje nurodytą laiką. Nepaisant to, jo buvimas Lietuvoje ir kitose Šengeno valstybėse negali trukti ilgiau negu 90 dienų per 180 dienų laikotarpį.

Pasieniečių kriminalinės žvalgybos pareigūnai išsiaiškino, kad trečiųjų šalių piliečiai, įvairiais būdais užsienio piliečių pasuose klastodami išvykimo ir atvykimo spaudus, neteisėtai gyvena ir dirba Lietuvoje.

Pareigūnai nustatė ir, įtariama, jiems talkininkavusius du Pagėgių rinktinės Kybartų užkardos pasieniečius bei Kauno teritorinės muitinės pareigūną, kurie piktnaudžiavo tarnybine padėtimi už atlygį. Pasieniečių duomenimis, piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi minėti VSAT pareigūnai neteisėtai dėdavo trečiųjų šalių piliečių pasuose spaudus apie jų atvykimą ir išvykimą, nors užsieniečiai iš Lietuvos niekur nekeliaudavo.

Tiriamos ir įmonės

Pagėgių rinktinės pasieniečiai atliko aštuonias kratas Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, piliečių ir įvairių įmonių patalpose. Jų metu buvo rasta įvairių spaudų, įtariama, klastotų automobilių registracijos liudijimų, Kirgizijos piliečių pasų su galimai klastotais spaudais bei kitų daiktų, turinčių reikšmės įvykio tyrimui.

Tiriama ir trijų įmonių, registruotų Vilniuje ir Marijampolėje, veikla dėl trečiųjų užsienio šalių piliečių nelegalaus darbo Lietuvoje. Vienam iš įmonių vadovų pareikšti įtarimai dėl Lietuvoje nelegaliai esančių trečiųjų šalių piliečių darbo, kitos įmonės vadovas kol kas apklaustas specialiuoju liudytoju.

Tauragės apylinkės teismo teisėjai pagal prokurorų pateiktus duomenis įvertinę nusikaltimų pobūdį, ikiteisminio tyrimo metu surinktus įkalčius, 10-čiai sulaikytų asmenų buvo skyrę griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą nuo septynių parų iki dviejų mėnesių. Šiuo metu kardomoji priemonė suėmimas taikoma aštuoniems įtariamiesiems. Kitiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Tarp suimtųjų yra du Tadžikijos, penki Kirgizijos piliečiai ir Pagėgių rinktinės pareigūnas. Kitas pasienietis mėnesiui nušalintas nuo einamų pareigų. Apie muitinės pareigūno veiksmus informacija pateikta Kauno teritorinei muitinei.

Šį ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
tik /atpirkimo oziai/ uz visa sistema pradedant nuo virsuneles ir baigiant /apatinem sakom/ kurios analogiskai pirmiausia dziusta tas pat ir sioje /valstybeleje/ kuri ne /valdoma/ o ja laviruojama ir kiekvienas sau nes /kitam/ nebelieka

Anonimas

Anonimas portretas
na jei pasiknisus giliau isaiskes kad ta veika uzsiima visa migracijos tarnyba su teiseju ,prokuroru ir grybauskaiciu palaiminimu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių