Nuosprendis dėl kyšininkavimo nuteistai D. Kuklierienei liko nepakeistas

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį atmetė už kyšininkavimą nuteistos Panevėžio verslininkės Dalios Kuklierienės ir Panevėžio apygardos prokuratūros skundus dėl Panevėžio apygardos teismo nuosprendžio.

Kaip pranešė teismas, buvo atmesti ir D. Kuklierienės svarstymai dėl bylą nagrinėjusio teismo šališkumo. Anot apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegijos, tai, kad teismas netenkino kai kurių nuteistosios prašymų ir priėmė kitokius sprendimus, negu tikėjosi nuteistoji ir jos gynėjas, savaime nereiškia, kad bylą išnagrinėjo nešališkas teismas. Teismo požiūriu, iš apeliacinio skundo turinio matyti, kad apeliantė vadovaujasi tik jai palankiais įrodymais, juos selektyviai vertina.

Atmesdamas prokurorės skundą, Teismas pažymėjo, kad negalima daryti išvados, jog vieno verslininko nurodyta 48,9 tūkst. litų (14 tūkst. eurų) suma buvo kyšis už neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus, dėl ko šio verslininko įmonė laimėjo konkursą, ir už kito konkurso laimėjimą.

Pirmosios instancijos teismas nurodė, kad šiame teisme anksčiau jau buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis, kuriuo D. Kuklierienė buvo pripažinta kalta dėl pasikėsinimo sukčiauti apgaule užvaldant Lietuvos verslo paramos agentūros lėšas, o kaltinimas šioje byloje, dėl kurio ji išteisinta, yra grindžiamas identiškais pagrindais arba iš esmės tais pačiais faktais. Todėl buvo konstatuota, kad D. Kuklierienės veiksmai nepagrįstai buvo kvalifikuoti kaip kyšininkavimas. Apeliacinis teismas sutinka su išvada, jog negalima minimos veikos, dėl kurios D. Kuklierienė pirmosios instancijos teismo buvo išteisinta, vertinti kaip atskiros nuo sukčiavimo nusikalstamos veikos.

D. Kuklierienė buvo Panevėžio apygardos teismo 2015 metų spalio 8 dienos nuosprendžiu pripažinta kalta dėl kelių kyšių reikalavimo ir priėmimo, jai skirta galutinė pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant dvejiems metams. Dėl vieno kyšio reikalavimo ir priėmimo moteris pirmosios instancijos teisme buvo išteisinta. Kyšius mokėję verslininkai buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Kyšių D. Kuklierienė reikalaudavo už tai, kad įvairios įmonės galėtų laimėti statybos darbų, paslaugų konkursus, finansuojamus iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Apeliaciniame skunde D. Kuklierienė prašė ją visiškai išteisinti. Tuo tarpu apeliacinį skundą pateikusi prokurorė prašė pripažinti D. Kuklierienę kalta dėl dar vieno kyšio reikalavimo ir priėmimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių