Nuo kibernetinės atakos nukentėjo keliolikos valstybinių institucijų IT sistemos

  • Teksto dydis:

Valstybės įmonės „Infostruktūra“ saugomam Informacinės visuomenės plėtros komiteto serveriui susidūrus su kibernetine ataka, nukentėjo keliolikos valstybinių institucijų informacinių technologijų (IT) sistemos.

„Keliolika valstybės institucijų informacinių sistemų turėjo ryšių sutrikimų, suprastėjo kai kurių tinklapių pasiekiamumas“, - BNS sakė „Infostruktūros“ komunikacijos vadovė Sandra Gražytė.

Atstovė teigė, kad nebuvo pakenkta informacinėms klientų sistemoms, galėjo būti paveiktas tinklapių pasiekiamumas ir ryšio kokybė.

Pasak jos, ataka įvyko ketvirtadienį ir truko apie pusvalandį.

S.Gražytė teigė, kad su kibernetinėmis atakomis susidūrė Seimas, Žemės ūkio ministerija, Finansų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Kultūros ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija.

Atakas taip pat patyrė Valstybinė mokesčių inspekcija, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Vaikų išlaikymo fondas, Centrinė projektų valdymo agentūra.

Pasak S.Gražytės, kol kas aiškinamasi, koks buvo šios atakos pobūdis.

Panašias kibernetines atakas nuo praėjusios savaitės pradžios patyrė Seimo, Prezidentūros, Užsienio reikalų ministerijos ir Teisingumo ministerijos informacinės sistemos. Dėl kibernetinio incidento Seimo kanceliarija ir Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į policiją, vyksta ikiteisminis tyrimas.

Programišiai pastaruoju metu taip pat atakavo kai kurias žiniasklaidos priemones, komunalinių paslaugų įmones. Valstybės įstaigos ir įmonės susidūrė su DDoS atakomis. Jomis tuo pačiu metu siunčiama daugybė užklausų iš įvairių interneto taškų, siekiant sutrikdyti interneto tinklalapio veikimą. Pirminiais duomenimis, programišių išpuoliai buvo vykdomi iš užsienio.

Atakos tęsiasi porą savaičių

Kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas nepertraukiamai tęsiasi porą savaičių nuo tada, kai buvo atakuotas Seimo tinklalapis, sako Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys.

Pasak jo, ši tęstinė ataka yra viena iš didžiausių Lietuvos istorijoje.

„Iš esmės tai yra tęstinis procesas nuo praėjusios savaitės įvykio ir šiandien atakos yra panašios savo tipu, bet keičiasi tų atakų vektoriai ir būdai, (...) kas sudaro kliūtis ir tam tikras problemas“, - BNS penktadienį sakė R.Rainys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių