Nepagrįstai nuteistam kauniečiui – 8 tūkst. litų kompensacija

Dėl narkotikų laikymo nepagrįstai nuteistam kauniečiui R.G. valstybė turės sumokėti 8 tūkst. litų neturtinės žalos.

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas trečiadienį išnagrinėjo civilinę bylą, kurioje ieškovas R.G. kreipėsi į teismą, prašydamas priteisti iš Lietuvos valstybės 15 tūkst. litų neturtinei bei 1 tūkst. litų  turtinei žalai atlyginti. Jis nurodė, jog Kauno miesto apylinkės teismo 2010-ųjų vasario 19 dieną paskelbtu nuosprendžiu nepagrįstai buvo pripažintas kaltu ir nuteistas.

Pasak teismo pranešimo, byloje nustatyta, jog ieškovas buvo pripažintas kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 260 straipsnio 1 dalį (neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti) ir nuteistas laisvės atėmimo bausme.

2010-ųjų gegužės 20 dieną Kauno apygardos teismo nutartimi nuosprendis pakeistas ir R.G. pripažintas pavojingu recidyvistu.

Tačiau tų pačių metų gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nutartimi R.G baudžiamąją bylą nutraukė. Tokiu būdu, ieškovo neteisėtas nuteisimas truko apie 10 mėnesių.

Teismas nurodė, jog dėl nepagrįsto ikiteisminio tyrimo pradėjimo bei nuteisimo ieškovui padaryta žala. Pagal Civilinį kodeksą, valstybė, nepaisant ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuratūros pareigūnų ir teismo kaltės, privalo atlyginti žalą. Baudžiamoji byla ieškovo atžvilgiu buvo nutraukta, o tai reiškia asmens visišką reabilitavimą ir yra preziumuojama, kad asmuo baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas neteisėtai.

Teismas nusprendė ieškinį tenkinti iš dalies ir priteisė ieškovui R.G. 8 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti. Reikalavimą priteisti turtinę žalą teismas atmetė.

Sprendimas per 30 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Žiniasklaida skelbė, kad R.G. anksčiau buvo teistas už brolio nužudymą, 53 metų vyras teistumus skaičiuoja nuo 16-kos metų ir yra išklausęs bent dešimt apkaltinamųjų nuosprendžių. Prieš pora metų jis buvo nuteistas už tai, kad organizavo prostituciją.


Šiame straipsnyje: narkotikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

pasityčiojimas

pasityčiojimas portretas
Sumokėjo minimalią algą.Ot šūdai,jei tai būtų valdininkėlis tai būtų 80 tūkstančių.Šūdų šūdai...

abc

abc portretas
rimtas virukas.. nuo 16 metuku jau po zonas.. tokiam tik ir tenkinti ieskini..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių