Kūdikio nužudymo byloje bus apklausiami motiną tyrę psichiatrai

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį nusprendė kviesti į posėdį ir apklausti ekspertus psichiatrus, tyrusius už naujagimio nužudymą nuteistos Jurgos Mataitytės sveikatos būklę.

Apklausti medikus paprašė Generalinės prokuratūros prokurorė Dainora Miliūtė.

„Kviečiami, kad paaiškintų savo išvadas, nes kai kurios išvados yra prieštaringos“ , – BNS sakė prokurorė. Pasak D. Miliūtės, ekspertų išvados yra svarbios nusikaltimo kvalifikavimui. Kadangi išvadose yra prieštaravimai, teismas privalo juos pašalinti. Į bylą yra pateiktos Valstybinės teismo medicinos tarnybos, taip pat privataus eksperto išvados. Šie medikai yra atlikę kompleksines psichiatrines-psichologines ekspertizes.

J. Mataitytė yra nuteista kalėti devynerius metus. Apeliaciniu skundu ji prašo naujagimio nužudymą perkvalifikuoti į nužudymą, nulemtą gimdymo būsenos.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs kitų metų kovo mėnesį.

J. Mataitytei, kuri yra Šiaulių teisėjos Gražinos Mataitienės dukra, nuosprendį pernai rugsėjį paskelbė Panevėžio apygardos teismas.

Byla – už uždarų durų

Nusikaltimas įvykdytas 2012 metų rudenį Joniškyje teisėjos šeimai priklausančio buto rūsyje. Bylos duomenimis, tuomet 21-erių metų J. Mataitytė pagimdė kūdikį ir jį uždusino. Nužudymas išaiškintas, kai naujagimio pasigedo medikai. Visuomenei apie įvykį nebuvo pranešta.

„Atsitiko nelaimė, aš tai vertinu kaip nelaimę“, – BNS yra sakiusi teisėja G. Mataitienė. Ji tikino nepastebėjusi, kad pilnametė dukra laukėsi kūdikio, to nežinojo niekas iš šeimos narių.

Teisėsaugos institucijos paprastai informuoja apie tyrimus dėl naujagimių, kitų mažamečių nužudymo, tačiau šįkart apie atliekamą ikiteisminį tyrimą nutylėta.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad naujagimis buvo išnešiotas, o gimdyvė suprato savo veiksmus.

Už naujagimio nužudymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo aštuonerių iki dvidešimt metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Už naujagimio nužudymą dėl gimdymo nulemtos būsenos, įstatymas numato areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių